Na današnji dan: Tajči nastupila na Eurosongu u Zagrebu, otvoren stadion u Maksimiru

Na današnji dan: Tajči nastupila na Eurosongu u Zagrebu, otvoren stadion u Maksimiru

Pobjedom grupe Riva s pjesmom “Rock Me” za Jugoslaviju na Eurosongu 1989. Zagreb je dobio organizaciju toga prestižnoga glazbenoga natjecanja

Dogodilo se na današnji dan, 5. svibnja:

1912. – U Zagrebu je službeno otvoren stadion u Maksimiru. Kao glavni arhitekt vodi se Vladimir Turina koji je osmislio dio Dječje bolnice u Klaićevoj, a kasnije i Branko Kincl. Na spomenutom stadionu zaigrala su brojna velika nogometna imena klubova i pojedinaca, te ne bi bilo u redu nekoga posebno izdvajati. No treba naglasiti kako je osim u službi nogometa, Maksmir bio domaćin nekoliko velikih koncerata, od kojih treba svakako izdvojiti nastupe Davida Bowieja, irske rock grupe U2 i američkog glazbenika Jon Bon Jovija.

1969. – Povjesničar književnosti, pripovjedač, pjesnik i urednik izdanja hrvatskih pisaca Slavko Ježić umro je u Zagrebu. Odgojio je naraštaje hrvatskih književnika, a njegova Hrvatska književnost od početka do danas neizostavan je znanstveni priručnik za proučavanje hrvatske književnosti tijekom pet stoljeća. Kao vrstan poznavatelj francuskoga jezika preveo je mnoga scenska galska djela, koja se i danas izvode u njegovom prijevodu.

1990. –  Pobjedom grupe Riva s pjesmom Rock Me za Jugoslaviju na Eurosongu 1989. Zagreb je dobio organizaciju toga prestižnoga glazbenoga natjecanja. U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 5. svibnja 1990. tako je održan 35. izbor za pjesmu Europe – Eurosong. Te je godine mnogo eurospkih zemalja odlučilo na Eurosong poslati pjesme u kojima se slavilo trenutačno pozitivno političko stanje u Europi nakon pada Berlinskog zida. Italija je te večeri izvela jednu takvu pjesmu, u kojoj se slavi ujedinjena Europa i – pobijedila. Pobjednik je bio Talijan Toto Cutugno s pjesmom Insieme:1992 . Tadašnju Jugoslaviju je predstavljala Tatjana Matejaš – Tajči sa svevremenskim hitom Hajde da ludujemo ove noći.

Inače, Jugoslavija je bila jedina socijalistička država koja je sudjalovala na tom natjecanju. Voditelji Eurosonga u Zagrebu bili su Helga Vlahović Brnobić i Oliver Mlakar.

1260. – U Mongoliji je za novog kana izabran Kublaj-kan, Džingis-kanov unuk, koji je 1279. godine porazio kinesku dinastiju Song i postao prvi kineski car iz dinastije Yuan; osvojio je većinu Kine i blizu Pekinga izgradio prijestolnicu Kanbalik.

1818. – Karl Marx rodio se na današnji dan u njemačkom gradu Trieru. Bio je utjecan njemački filozof, politički ekonomist, revolucionar, ali i organizator Međunarodne udruge radnika. U svijetu, ali i u Hrvatskoj ostaje poznat po svojim tekstovima Kapital, kao i tekstu Komunistički manifest koji je napisao zajedno sa kolegom Friedrichom Engelsom . Upravo se ta dijela smatraju pretečom i polazišnom idejom kasnijih svjetskih socijalističkih i komunističkih mislioca. Preminuo je 14. ožujka 1883. godine u Londonu.

Napoleon i general lauriston – “Mir pod svaku cijenu” (Vasilij Vasiljevič Vereščagin / Izvor Wikipaintings)

1821. – Preminuo je Napoleon I. Bonaparte, poznati francuski vojskovođa, ali i prvi konzul Druge francuske republike, nakon što je 1799. god. izvršio državni udar i uveo konzulstvo. Povijest će ga upamtiti po ideji širenja demokracije u Europi, porazima u Rusiji i na Waterloou, ali i njegovom progonu na otok Svetu Helenu. Upravo je posljednja destinacija vrlo intrigantna, budući da neki povjesničari smatraju kako je u pokušaju da se vrati nazad u Pariz, gdje je 1815. htio ponovno provesti puč, ubijen cijanidom.

1945. – Američke postrojbe 11. oklopne divizije oslobodile su koncentracijski logor Mathausen u Austriji, u kojem je bilo oko 140.000 registriranih zarobljenika; umrlo ih je gotovo 103.000.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni