Na današnji dan: Svijet napustio hrvatski kralj funka

Na današnji dan: Svijet napustio hrvatski kralj funka

Osim u glazbenim vodama Dino se okušao i na filmskom platnu. S ocem Borisom, glumio je u seriji Naše malo misto

Dogodilo se na današnji dan, 7. rujna

2008.Dino Dvornik (Split, 20. kolovoza 1964. – Zagreb, 7. rujna 2008.), veliki hrvatski glazbenik, preminuo je na današnji dan 2008. godine. Na hrvatskoj glazbenoj sceni ostao je upamćen po tome što je koristio brojne glazbene žanrove, te ga je publika upamtila po energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima. Treba istaknuti, kako je tijekom života četiri puta dobio hrvatsku diskografsku nagradu Porin.

Osim u glazbenim vodama Dino se okušao i na filmskom platnu. S ocem Borisom, glumio je u seriji Naše malo misto, a nakon toga u još nekoliko dječjih filmova i serija. Također, glumio je i u filmu Ta divna splitska noć gdje tumači samoga sebe.

1907.Edvard Hagerup Grieg, norveški skladatelj, pijanist i dirigent, preminuo je na današnji dan 1907. godine. Bio je dirigent filharmonijskog društva u Oslu, gdje je 1871. utemeljio i vodio Musikforningen. Na elementima norveškog folklora izgradio je vlastiti, nacionalno-romantički glazbeni izraz.

Posebno je važan njegov doprinos razvoju postromaničke europske harmonije. Kao izraziti lirik svoja najbolja djela ostvario je u malim formama-klavirskoj minijaturi i solo-pjesmi. Široj javnosti ostao je upamćen po Holbergovoj suiti, koja je prvo napisana za glasovir, a potom je dopravljena za gudački orkestar.

1964.Na današnji dan 1964. godine Hrvatska je postala bogatija za još jednu endemsku vrstu, odnosno Hrvatsku siberiju. Ona je postala strogo zaštićena vrsta Zakonom o zaštiti prirode. Riječ je o porodici biljaka iz porodice ruža podrijetlom iz Azije. Može se pronaći na Velebitu u Hrvatskoj, te na Čabulji i Čvrsnici u Hercegovini. U službenoj literaturi opisana je ili kao podvrsta siberije ili kao njezina odlika , dok najnovija istraživanja dokazuju kako se spomenuta vrsta ne razlikuje od matičnih iz Azije. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni