Na današnji dan svijet napustili Hadrijan IV., Thomas Hobbes i Luigi Galvani

Na današnji dan svijet napustili Hadrijan IV., Thomas Hobbes i Luigi Galvani

Jedini papa Englez – Hadrijan IV. je uz pomoć Fridrika I. Barbarosse ugušio je reformatorski pokret Arnolda iz Brescie. Borio se za učvršćenje papinske vlasti i obranu papinskoga teritorija

Dogodilo se na današnji dan, 4. prosinca:

1954. – Hrvatski skladatelj i zborovođa Ivo Barać umro je u rodnom Splitu 4. prosinca 1954. u 64. godini života. Počeo je studirati prirodne znanosti u Grazu, potom romanistiku Firenci i privatno učio glazbu. Isprava se bavio pjesništvom i filozofijom, a 1919. godine definitivno se opredijelio za glazbu kao profesiju te u Italiji uči kompoziciju i sklada. Nakon povratka u domovinu do smrti je živio u Splitu, gdje je vodio pjevačke zborove Zvonimir, Tomislav i Zora, izvodeći vlastita djela, a usto je i privatno podučavao. Svojim je opusom pridonio kontinuitetu hrvatske glazbene moderne i obogatio je unoseći među prvima u hrvatsku glazbu duh i zvukovnost impresionizma. Pisao je i stihove na hrvatskom i talijanskom jeziku.

749. – Izrael: U samostanu Mar Sabi nedaleko od Jeruzalema umro je monah i filozof Ivan Damašćanski (rođ. 7. st.), posljednji crkveni otac s Istoka, oštar protivnik ikonoklazama, pisac teoloških djela, pjesama i himni te filozofskih rasprava (Izvor spoznaje). Sa svojim razmišljanjem jedan je od najvećih i posljednjih posrednika između istočnog i zapadnog kršćanskog nauka.

771. – Franačka: Karlo I. Veliki, sin Pipina III. Mlađeg, nakon smrti brata i suvladara Karlmana postaje jedini vladar Franačke. S Bizantskim Carstvom natječe se za ugled i moć države te nasljedstvo starog Rima. Zaštitnik je pape i kršćanstva, vodi rat s Langobardima (774. godine pokorava ih i postoje njihov kralj), širi kršćanstvo (na svoj dvor poziva anglosaskog učenjaka Alkuina) i odstranjuje stare plemićke vojvode koji ugrožavaju njegovu središnju vlast.

1154.- Papinska Država: U Rimu je umro jedini papa Englez, Hadrijan IV. (pravo ime Nicholas Breakspear). Papa je od 1154. Neko je vrijeme bio legat u Skandinaviji; u Norveškoj je osnovao nadbiskupiju u Trondheimu. Uz pomoć njemačkog vladara Fridrika I. Barbarosse, kojega je okrunio 1155. u Rimu, ugušio je reformatorski pokret Arnolda iz Brescie. Borio se za učvršćenje papinske vlasti i obranu papinskoga teritorija. Prema nekima, dopustio je 1155. engleskome kralju Henriku II. da zauzme Irsku.

1642. – U Parizu umro kardinal Richelieu (rođ. 9. 9. 1585.); od 1624. godine predsjednik vlade Francuske; na tome ga mjestu nasljeđuje kardinal Jules Mazarin. Francuski doseljenici te godine osnovali su Montreal u Kanadi.

1679. – Engleska: U Hardwicku je umro filozof i teoretičar države Thomas Hobbes (rođ. 5. 4. 1588.), poznat po dijelu Levijatan, kritikom duhovne vlasti i teokratskoga nauka u kojem priznaje vrhovnu vlast vladara, ali ne i njegovo Božje podrijetlo.

1798. – Italija: U Bologni umro liječnik i prirodoslovac Luigi Galvani (rođ. 9. 9. 1737.), koji je, obavljajući pokus, u žabljim krakovima 1784. otkrio takozvanu galvansku struju. Galvanijevim imenom nazvane su istosmjerne električne struje (galvanske struje), različiti električni aparati i procesi.

1881. – Utjecajne dnevne novine u SAD-u, Los Angeles Times prvi su put izašle na ulice 1881. godine.

1963. – U Lugansku rođen Sergej Bubka, bivši sovjetski i ukrajinski atletičar u disciplini skok motkom. Prvi preskočio motkom visinu od 6 m (1985.), a najviše 6,14 m na otvorenom borilištu i 6,15 m u dvorani. Svjetski rekord u toj disciplini rušio 34 puta. Višestruki europski i svjetski prvak (šest puta za redom) i olimpijski pobjednik (Seoul, 1988.).

Objavljuje Sergey Bubka (Official)Ponedjeljak, 23. ožujka 2009.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni