Na današnji dan snimljena poznata antiratna fotografija “Napalm djevojčica”

Na današnji dan snimljena poznata antiratna fotografija “Napalm djevojčica”

Na današnji dan, 8. lipnja 1972. snimljena je jedna od najpoznatijih ratnih fotografija nazvana »Napalm girl« (»Napalm djevojčica«), koja je postala globalni antiratni simbol i pomogla da se okonča sukob u Vijetnamu.

Fotografija prikazuje prestrašenu grupu djece u Južnom Vijetnamu koja bježe od napalam bome bačene na njihovo selo. Među njima je i posve gola 9-godišnja djevojčica Phan Thị Kim Phúc, čije je tijelo opečeno prilikom napada te je zbog toga morala sa sebe strgnuti odjeću. Nastavila je trčati i vrištati »Nóng quá, Nóng quá« (»prevruće, prevruće«), a naposljetku se i onesvijestila.

Fotografiju je za samo jednu sekundu snimio fotograf Associated Pressa Huỳnh Công Út (Nick Ut), koji je tada imao samo 21 godinu, a za nju je 1973. godine osvojio Pulitzerovu nagradu.

On i drugi novinari brzo su potrčali u pomoć Kim Phuc, polivši je vodom po opečenoj koži i odvezli nju i drugu ozlijeđenu djecu u bolnicu, gdje je Utu rečeno da djevojčica neće preživjeti. Čak 30 % njezina tijela bilo je zahvaćeno opeklinama trećeg stupnja, no čudesno, lice joj je ostalo posve neozlijeđeno. Ut je izvadio svoj američku novinarsku iskaznicu i zatražio da djevojčici pomognu pod svaku cijenu. Djevojčica je u bolnici ostala 13 mjeseci i preživjela brojna presađivanja kože.

Kim Phúc,  neformalno je nazvana »Napalm djevojčica« rođena u Južnom Vijetnamu 6. travnja 1963.. Živjela je sa svojom obitelji u selu Trảng Bàng, a u spomenutom napadu je izgubila dva rođaka. Poginulo je i još dvoje seljana.

Napad na selo izvelo je zrakoplovstvo Republike Vijetnam po nalogu američkog zapovjednika koji je vjerovao da se u njemu skrivaju snage protivničkog Vijetkonga. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni