Na današnji dan: Röntgen otkrio X-zrake, u Münchenu propao atentat na Hitlera

Na današnji dan: Röntgen otkrio X-zrake, u Münchenu propao atentat na Hitlera

Rendgenske zrake od velikog su značenja za medicinu – uz ostalo za utvrđivanje oštećenja i bolesti kostiju, liječenje upala i uništavanje stanica raka

Dogodilo se na današnji dan, 8. studenoga:

1848. – Istaknuti pedagog, pisac, borac za učiteljska prava, začetnik prosvjetnih i gospodarskih akcija, izvrstan predavač i govornik, Davorin Trstenjak, rođen je 8. studenoga 1848. u Krčevini u Sloveniji, a umro 1921. Uz brojne članke u stručnim časopisima (od 750 članaka, njih 468 objavljeno je u časopisu Napredak), napisao je, uredio i priredio oko 40 knjiga i monografija s pedagoškom, etnografskom i zabavnom tematikom za učitelje, mlade i širi puk. Bio je učitelj u Zagrebu i Karlovcu, a u Kostajnici je s učenicima dijelio šikare, uređivao šetnicu i sadio drveće uz obronke brda Djeda, a građanima znatno podigao ekološku svijest.

1918. – Vlada Kraljevine Srbije priznaje Narodnu vladu Slovenaca, Hrvata i Srba; u listopadu diplomatske odnose s njom uređuju nove države Poljska, Čehoslovačka, Mađarska i Njemačka Austrija.

1921. – Hrvatski genetičar dr. Hrvoje Pavuna rođen je 8. studenoga 1921. u Osijeku, a umro u 63. godini života. Veterinarski fakultet završio je u Zagrebu i već tada pokazuje posebno zanimanje za stočarstvo i reprodukciju. Nakon studija upućen je u Crnu Goru pa se nakon uspješnog rada na terenu na nekoliko godina vratio u Zagreb na Veterinarski fakultet te otišao u Osijek, gdje je osnovao Centar za unapređenje stočarstva. Također, izgradio je moderan centar za umjetno osjemenjivanje goveda i svinja, a potom je postao voditelj Instituta za unapređivanje proizvodnje u Kalinovici te potkraj 1969. osniva Središnji zavod za razmnožavanja i uzgoj domaćih životinja u Zagrebu. Iza sebe je ostavio bogat stručni i znanstveni rad, uobličen u više od 160 stručnih i znanstvenih publikacija objavljenih u domaćoj i stranoj literaturi. Za uspješnu suradnju primio je brojna priznanja i diplome od veterinarskih i stočarskih organizacija, a svojim je radom dao poseban doprinos unapređenju govedarstva u Hrvatskoj.

1519. – Ekspedicija Hernanda ili Hernána Cortésa, španjolskog je konkvistadora, pustolova i istraživača stigla je u Tenochtitlan, glavni grad aztečke države (danas Mexico City) 8. studenog 1519. Iako ga je aztečki vladar Montezuma II. Cortes je zahtijevao da dobije još zlata, te da se Montezuma II. zakune da će svake godine njemu i španjolskom kralju davati jednak iznos zlata. Cortes je i naredio da se iz dva najveća hrama piramida uklone svi aztečki idoli i da se na to mjesto postavi svetište Djevice Marije. Svim njegovim zahtjevima je udovoljeno. Cortes je aztečkog vladara uzeo za taoca u slučaju eventualne pobuna Azteka.

1674. – U Londonu, nakon Shakespearea, umro najveći engleski pjesnik John Milton (rođen 9. 12. 1608.), najpoznatiji po epu Izgubljeni raj.

1678. – Uporni janjičari svrgnuli su osmanskog sultana Mehmeda IV. i na prijestolje postavili Sulejmana III.

1895. – Fizičar Wilhelm Conrad Röntgen (rođen 27. 3. 1845.) sa Sveučilišta u Würzburgu otkrio X-zrake, poznatije kao rendgenske zrake; one mogu prodrijeti kroz određene tvari, odnosno, mogu ih osvijetliti, od velikog su značenja za medicinu (uz ostalo za utvrđivanje oštećenja i bolesti kostiju, liječenje upala i uništavanje stanica raka).

1939. – U Münchenu nije uspio bombaški atentat na vođu Trećeg Reicha Adolfa Hitlera.

Hitlerov puč (ili Pivnički puč) naziv je za događaj koji se dogodio 8. i 9. studenog 1923. godine. Tada je Hitler želio srušiti pokrajinsku bavarsku vladu, stvoriti svoju i zavladati Njemačkom. Njegovi poslušnici bili su članovi Jurišnih odreda. To je bilo prvo javno okupljanje Hitlerovih oligarha, koji su se već tada borili za vlast. Kako se Hitler želio prikazati Mesijom, ovo su njegovi »apostoli« iz Münchenskog puča: Hess, Rosenberg, Goebbels, Himmler, i Göring. Nije uspio u svom naumu, te je zatvoren. Poginulo je 16 njegovih ljudi. Hitler je u zatvoru napisao Mein Kampf, nacističku »Bibliju«.

Mein Kampf je danas dostupan i u elektroničkom obliku

1988. – Republikanac George H. W. Bush izabran je za 41. predsjednika SAD-a; od 1970. godine veleposlanik je u Ujedinjenim narodima, od 1976. vođa CIA-e, od 1981. potpredsjednik uz predsjednika Ronalda Reagana, čiju politiku nastavlja, ali smatra se neuvjerljivim. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni