Na današnji dan rođeni Ivan pl. Zajc, Franz Kafka i Tom Cruise

Na današnji dan rođeni Ivan pl. Zajc, Franz Kafka i Tom Cruise

(Tom Cruise sa suprugom Mimi Rogers na dodjeli Oscara 1989. godine / Foto: Alan Light)

Zajc od 1870. dirigira u kazalištu, a izvode se dvije njegove operete. Iste godine, izvedbom prve njegove opere na hrvatski tekst – Mislav – počela je s radnom stalna opera u Zagrebu

Dogodilo se na današnji dan, 3. kolovoza:

1323. – U Luceri u Italiji umro prvi hrvatski blaženik, dominikanac Augustin Kažotić (rođen oko 1260. u Trogiru). Bio je blaženik, redovnik, zagrebački biskup, začetnik humanizma u sjevernoj Hrvatskoj, govornik i znanstvenik. Kao dominikanac studirao je u Parizu, a 1303. imenovan je zagrebačkim biskupom. U Zagrebu je utemeljio katedralnu školu i knjižnicu.

Zbog svog načina života i velike kulture uživao je velik ugled među svim ugarsko-hrvatskim biskupima. Pripisuje mu se autorstvo nekih skladbi (dvoglasni Sanctus, Benedictus i Agnus Dei) objavljenih u zbirci Cithara octochorda. Sazvao dijecezanske sinode (1307., 1314. i 1318). Posrednik i pomiritelj u plemićkim i redovničkim razmiricama.

Nakon posjeta papi u Avignonu 1318. zabranjen mu je povratak u Zagreb jer se zamjerio ugarsko-hrvatskom kralju Karlu I. Robertu. Tako je imenovan biskupom u južnotalijanskom gradu sv. Marije, Luceri, u kojem je i umro. Godine 1702. papa Klement XI. proglasio ga je blaženim čime se u povijest upisao kao prvi hrvatski blaženik.

Bio je prvi poznati organizator crkvenog pjevanja u Hrvatskoj i tvorac tzv. zagrebačkog obreda te postao i zaštitnik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Kažotić se posebno brinuo za siromahe i običan puk pa je po selima dao kopati bunare i saditi ljekovito bilje. U vrijeme gradnje zagrebačke katedrale vladala je velika suša pa je dao iskopati bunar, danas poznat kao Manduševac. 

1832. – Hrvatski skladatelj i dirigent Ivan Dragutin Stjepan Zajc, znan kao Ivan pl. Zajc, rođen je u Rijeci 3. kolovoza 1832., a umro je 1914. u Zagrebu. Studirao je glazbu na konzervatoriju u Milanu i već je tada imao 20 opusa. Bio je dirigent orkestra i nastavnik gudačkih glazbala u Gradskom filharmonijskom institutu, no zbog bolesti se preselio u Beč, gdje su izveli prvo njegovo djelo Momci na brodu. Pošto ga je Glazbeni zavod u Zagrebu izabrao za počasnog člana, imenovali su ga ravnateljem opere koju treba osnovati te redovitim učiteljem i ravnateljem glazbene učionice Narodnoga zemaljskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

Od 1870. dirigira u kazalištu, a izvode se dvije njegove operete. Iste godine, izvedbom prve njegove opere na hrvatski tekst – Mislav – počela je s radnom stalna opera u Zagrebu. Godine 1895. za zasluge na području glazbe imenovan je vitezom te je 1908. na vlastitu molbu umirovljen. Iza sebe je ostavio oko 1200 raznovrsnih djela za orkestar, 19 opera, 26 opereta, scensku glazbu za Gundulićevu Dubravku, oko 50 kantata, 14 skladbi Ave Maria, 200 zborskih i 170 solo pjesama.

1933. – Hrvatski književnik Dinko Šimunović umro je 3. kolovoza u Zagrebu u 60 godini života. Pisao je pripovijetke, romane, crtice i feljtone. Pojedine Šimunovićeve novele vrhunska su ostvarenja u hrvatskoj književnosti: Đerdan, Alkar, Tuđinac i mnoge druge. Šimunović je pozornost kritike privukao nedovršenom pripoviješću Mrkodol, objavljenom u zadarskom Lovoru, a ubrzo se uvrstio u vodeće noveliste hrvatske moderne. Idealnim spojem narodnoga i umjetnoga ostvario je posve osebujan tip novele koja je, kako su govorili kritičari, čuvala trajnu svježinu.

1883. – U Pragu rođen češko – njemački pisac židovskog porijekla Franz Kafka. Njegov se opus može podijeliti u nekoliko žanrova (romani, pripovijetke, aforizmi, dnevnici i pisma) veže tematsko, svjetonazorsko pa i duhovno jedinstvo. Baštini tradicije njemačkoga romantizma, fantastične struje, židovskih heterodoksnih učenja i kršćanske gnoze, no vizija zbilje i intenzitet kojom ju je iskazivao čine ga piscem kojega se ne može utrpati u shematske podjele po književnim pravcima, no kao mlađi potomak starih gnostika ipak jedan od središnjih spiritualnih pisaca 20. stoljeća.

Aautor je poznatih djela Preobrazba, Proces, Zamak, Umjetnik u gladovanju i mnogih drugih.

1914.Francuska objavljuje rat Njemačkoj zbog kršenja belgijske i luksemburške neutralnosti. Njemačka ulazi u Belgiju i objavljuje rat Francuskoj.

1962. – U Syracuseu u New Yorku rođen američki glumac i producent Tom Cruise, megapopularan od 80-ih godina 20. stoljeća. Sljedbenik scijentologije koju propagira na granici ludila, dobitnik je brojnih filmskih nagrada, a vjerojatno najzapmćeniji po glavnoj ulozi u Top Gunu, ali i ulogama u filmovima kao što su Boja novca, Malo dobrih ljudi, Kišni čovjek, Intervju s vampirom, Nemoguća misija I, II i III, Jerry Maguire, Oči širom zatvorene, Nebo boje vanilije, Rat svjetova, Operacija Valkira i dr.

1980. – U Moskvi završavaju 22. ljetne olimpijske igre (otvorene 19. 6.). Zbog sovjetskog vojnog prodora u Afganistan potkraj 1979. godine, na poticaj SAD-a bojkotira ih čak 57 država.

2008. – U Moskvi umro ruski književnik Aleksandar Solženjicin (rođen 11. 12. 1918.). Od 1945. do 1956. bio je u kaznenom radnom logoru, 1974. je protjeran, od 1976. do 1994. godine živio je u SAD-u, zatim ponovno u Rusiji. Kritički opisuje sovjetsku stvarnost staljinizma i rusku povijest od Prvoga svjetskog rata nadaljem posebice židovsko pitanje.

Postao je poznat po pripovijesti Jedan dan u životu Ivana Denisoviča, 1962. godine; najvažnije mu je djelo Arhipelag Gulag. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1970. godine, a preuzeo ju je tek nakon progona iz Sovjetskog saveza. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni