Na današnji dan: Rođen Paul Young

Na današnji dan: Rođen Paul Young

Na današnji dan 1956. godine rođen je britanski pop glazbenik Paul Antony Young. Njegov interes za glazbu seže u mladenačko doba, kada je učio svirati klavir, a potom i gitaru. Po završetku škole radio je s ocem u tvornici automobila Vauxhall Motors, dok je noćima svirao u raznim bendovima.

Isprva je svirao bas gitaru, ali oduvijek je želio postati pjevač, što mu je na kraju i uspjelo. Kratko je vrijeme bio frontmen bendova kao što su Kat Kool & The Kool Kats, Streetband i Q-Tips. Nakon toga upušta se u solo vode i tada počinje njegov zapaženiji uzlet te je 1980-ih postao pravim pop idolom mladih.

Njegovi prvi singl objavljen je 1982. u Velikoj Britaniji. Bio je to Iron Out The Rough Spots, koji unatoč učestalom objavljivanju na radijskim postajama nije prerastao u hit. No zato je to postao već slijedeći Love Of the Common People. Uspjesi su se nastavili s Wherever I Lay My Hat, pjesmom koja se zadržala na vrhu domaće top liste cijeloga ljeta 1983. godine.

Svjetska zvijezda

Album No Parlez lansirao je Paula i njegov prateći bend  The Royal Family na vrh pop ljestvica. Hit Come Back & Stay učinio ga je  svjetskom zvijezdom, a u vrijeme snimanja spota za Come Back and Stay upoznaje i svoju buduću suprugu  Stacey Smith. Drugim albumom The Secret Of Association Paul potvrđuje status svjetske zvijezde. Every Time You Go Away bio je i ostao njegov najveći hit.

Svoj treći album Between Two Fires snimio je u 1987. u Milanu, gdje upoznaje Zucchera s kojim postaje prijatelj. Nakon toga s obitelji boravi u SAD-u, gdje će napisati svoj četvrti album Other Voices, objavljen 1990. Iduće godine sa Zucherom snima popularnu pjesmu  Sensa Una Donna, koja je, uz Don’t Dream It’s Over, doživljena kao najbolja pjesma albuma From Time To Time. Na turneji 1992. nastupio je na Freddie Mercury Tribute koncertu izvodeći pjesmu Radio Gaga.

Svoj posljednji album za diskografsku kuću Sony  – The Crossing snimio je 1993. godine. Krajem 1994. izdaje božićnu kompilaciju Reflections. Početkom 1999. Paul se ponovno okuplja sa starim prijateljima iz Los Pacaminosa i snima CD s četiri country pjesme. Kreativni glazbenik i dalje piše pjesme, snima i nastupa uživo. U 2009. bio je na turneji u sklopu koje je po prvi put nastupio u našoj Hrvatskoj te Novom Zelandu i Izraelu.  (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni