Na današnji dan rođen osnivač kompanije Levi Strauss & Co.

Na današnji dan rođen osnivač kompanije Levi Strauss & Co.

U San Franciscu je Levi Strauss 1853. godine pokrenuo kompaniju Levi Strauss & Co., koja se nije od početka bavila trapericama nego trgovinom na veliko svime i svačime. Prodavali su i kupovali posteljinu, rupčiće, češljeve, torbice…, koje su uvozili iz New Yorka i prodavali novonaraslom rudarskom stanovništvu Kalifornije

Dogodilo se na današnji dan, 26. veljače:

1829. – Na današnji dan 26. veljače 1829. godine rođen je Levi Strauss, osnivač kompanije Levi Strauss & Co., osobito poznate po proizvodnji odjeće od trapera, čije su hlače po njemu popularno prozvane levisice.

Levi Strauss rođen je kao Löb Strauß u židovskoj obitelji u gradu Buttenheimu u Bavarskoj. Taj je grad udaljen oko deset kilometara od povijesno vrlo značajnog grada Bamberga, na sjeveru današnje Bavarske. U Buttenheimu danas postoji muzej uređen u kući u kojoj je Levi Strauss rođen.

S 18 godina Strauss je otplovio u Ameriku, prvo stiže u New York, a zatim u San Francisco, koji je u to vrijeme postao središtem kalifornijske Zlatne groznice (Gold Rush).

Prepoznatljiv logo kompanije
Prepoznatljiv logo kompanije

U San Franciscu je Levi Strauss 1853. godine pokrenuo kompaniju Levi Strauss & Co., koja se nije od početka bavila trapericama nego trgovinom na veliko svime i svačime. Prodavali su i kupovali posteljinu, rupčiće, češljeve, torbice…, koje su uvozili iz New Yorka i prodavali novonaraslom rudarskom stanovništvu Kalifornije.

Levi Strauss je u Kaliforniji upoznao krojača Jacoba Davisa, koji je prvi počeo izrađivati traperice s ojačanjima u obliku zakovica. Sklopili su posao i zajedno patentirali takve hlače 1873. godine, točnije 1873. Američki patentni ured dodijelio je patent broj 139,121 Levi Straussu za korištenje slavnih bakrenih zakovica kao ojačanja na traper hlačama. Tako je krenula proizvodnja prvih Levi Strauss & Co. traperica. Isprva su Levi’s traperice imale bakrene zakovice i na džepovima, no one su uklonjene 1966. godine da bi se izbjeglo oštećivanje sjedećeg namještaja.

Godine 1890. uveden je slavni model 501, do danas možda najprodavaniji model odjeće u svijetu uopće. Levi’s 501, robna marka sa zaštitnim imenom, jedna je od najstarijih zaštićenih robnih marki na svijetu. Planetarno popularne levisice postale su simbolom buntovništva, otpora i svjetonazora. Levi’s traperice su nosile sufražetkinje u SAD-u u 20-ima, pobornici i ljubitelji rock and rolla u 50-ima i 60-ima (Woodstock), obilježile su i Groznicu subotnje večeri u 70-ima a bile su i glavni odjevni predmet rušitelja Berlinskog zida na samom kraju 80-ih sad već prošloga stoljeća. Nekad su ih nosile poznate filmske ikone poput Marilyn Monroe, James Deana i Marlona Branda, ali i mnogi drugi. Njihova popularnost kao praktičnog svakodnevnog odjevnog predmeta ni danas ne jenjava.

Reklama za traperice Levi's
Reklama za traperice Levi’s

Levi Strauss kao uspješan poslovni čovjek i inovator doživio je 74 godine života. Umro je 1902. godine u San Franciscu. Pokopan je u mauzoleju u gradiću Colmi, južno od središta San Francisca.

Njegov izum traper hlača možemo mirno nazvati ravnopravnim izumom većini izuma koji su obilježili današnjicu. Stoga je Levi Strauss zanimljiva povijesna ikona koja je kulturološki obilježila kraj 19. i gotovo cijelo 20. stoljeće. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni