Na današnji dan: Rođen Miho Klaić, Sovjeti lansirali satelit Korabl-Sputnik 2

Na današnji dan: Rođen Miho Klaić, Sovjeti lansirali satelit Korabl-Sputnik 2

(Foto: Kapusla s putnicima, psima Belkom i Strelkom / Foto: CC BY-SA 3.0)

To je bio prvi umjetni satelit koji je lansiran i vraćen na Zemlju noseći životinje i biljke.

Dogodilo se na današnji dan, 19. kolovoza:

1829. – Jedan od vođa hrvatskog preporoda u Dalmaciji, hrvatski političar i arhitekt Miho Klaić rođen je u Dubrovniku 19. kolovoza 1829., a umro 1896. Kao član Narodne stranke bio je zastupnik u Dalmatinskom saboru i član Zemaljskog odbora. Jedan je od osnivača te predsjednik Matice dalmatinske i narodnjačkog glasila Il Nazionale, a unatoč progonima austrijskih vlasti, cijelog se života borio za uvođenje hrvatskog jezika u školstvo i upravu te zahtijevao stvarno priključenje i sjedinjenje Kraljevine Dalmacije s kraljevinama Hrvatskom i Slavonijom. Osim što se bavio politikom, Klaić je doktorirao arhitekturu u Padovi.

1904. – Nikola Šop: Hrvatski pjesnik podrijetlom iz Bosne rođen je 19. kolovoza 1904. u Jajcu, a umro 1982. u Zagrebu. Prve pjesme objavio je 1927., kada objavljuje prvu zbirku pjesama Pjesme siromašnog sina. Nekoliko godina kasnije izlazile su mu zbirke Isus i moja sjena, pa Od ranih do kasnih pijetlova, Kućice u svemiru i Svemirski pohodi, Bosanska trilogija te Astralije, nakon čega se seli u Zagreb, gdje kao znanstvenik i urednik JAZU prevodi hrvatske latiniste. Mnoga njegova dijela izvedena su na tadašnjem Radio-Zagrebu. Šop je napisao i prvu nizu svojih metafizičko-geometrijskih poema Osvajanje kocke te 1974. dramu Tragedija praznine.

1930. – Hrvatski slikar Juraj Plančić umro je 19. kolovoza 1930. u Parizu u 31. godini života. Školovanje je počeo kao kipar, a poslije je studirao slikarstvo u Zagrebu. Godine 1926. otišao je u Pariz, proslavio se izložbom u prestižnoj Galeriji de Seine. U Francuskoj nastaje njegov stilski prepoznatljiv opus mrtve prirode, figuralne kompozicije dalmatinskih motiva i ženskih likova. Izdao je dvije mape grafika Stari Grad i Dubrovnik, ali ga je u svemu prekinula tuberkulozu od koje je i umro.

1991.Prvi napadi na Lipik započeli su 19. kolovoza 1991. godine, a do kraja listopada grad je bio potpuno razoren. Stradalo je gotovo 90 % stambenih objekata, zgrada lječilišta i perivoj, hotel ‘Lipik’, škola i vrtić, tvornica stakla, minirana je crkva sv. Franje i Josipa te potpuno uništena ergela lipicanaca. Dio matičnog stada ergele je pobijen, a veći je dio otuđen i odveden u Srbiju. Državna ergela Lipik poznata je po uzgoju konja lipicanaca, od 1938. godine, kao nacionalnog, genetskog i kulturnog blaga Republike Hrvatske.

14. – Rimsko Carstvo: U Novi kraj Napulja umro prvi rimski car August (rođen 23. 9. 63. g. pr Kr.). Od 35. do 33. g. pr. Kr. pobjednik u osvajačkom ratu na području Mokranjske u Sloveniji, Istre, Dalmacije, osvajač područja sve do Dunava. Nasljeđuje ga Tiberije koji je prije svega usmjeren na vojsku.

1561. – Škotska: Zemljom je vladala kraljica Marija Stuart, koja želi uvesti pravo na englesku krunu i koja je progonila kalviniste; 8. 2. 1587. odrubljena joj je glava.

1662. – Francuska: U Parizu umro filozof matematičar fizičar Blaise Pascal (rođen 19. 6. 1623.), iznimno plodan mislilac kojem je razumijevanje temeljno načelo shvaćanja svijeta. Njegovo najznamenitije djelo su Misli.

1819. – Velika Britanija: U Birminghamu umro inženjer James Watt (rođen 19. 11. 1736.), izumitelj i konstruktor parnog stroja (1765. godine izrađuje prvi primjenjiv parni stroj); izumio i parni kondenzator te uređaj za isisavanje zraka i kondenziranje pare. Po njemu je nazvana jedinica za snagu.

1848. – SAD: Objavljen izvještaj pronalasku zlata u Kaliforniji u njujorškom časopisu Herald što pokreće kalifornijsku zlatnu groznicu.

1909. – Utrke na stazi u Indianapolisu se održavaju od 1909. godine. Već je prvu utrku pratilo oko 12.000 gledatelja. Tog 19. kolovoza pobijedio je austrijski inženjer Louis Schwitzer. Njegov automobil vozio je prosječnom brzinom od 92,4 km/h.

1936. – Španjolska: U Viznaru, nedaleko od Granade, frankisti ubili pjesnika i dramatičara Federica Garcíu Lorcu (rođ. 5. 6. 1898.); mnogo putuje u inozemstvo, od 1931. godine vodi kazališnu skupinu La Barraca; u španjolsko pjesništvo uvodi simbolizam i nadrealizam te ga povezuje i s tradicionalnom (također romskom) poezijom. Djela: Knjiga pjesama, Ciganski romansero, Pjesma želi biti svjetlo, Pjesnik u New Yorku, Krvava svadba, Žalosna pjesma, Yerma, Dom Bernarde Albe. Autor je dijela iznimnog pjesničkog izraza i muzikalnosti, a drame gradi na sukobu snage sudbine i strasti.

1960. – SSSR je na današnji dan 1960. lansirao umjetni satelit Korabl-Sputnik 2. To je bio prvi umjetni satelit koji je lansiran i vraćen na Zemlju noseći životinje i biljke. Letjelica je nosila pse Belku i Strelku, 40 miševa, 2 štakora i raznovrsno bilje. Sljedeći dan satelit je sretno spušten, ali kujica Belka nažalost nije preživjela.

Belka (lijevo) i Strelka (desno)

1977. – Groucho Marx (Julius Henry “Groucho” Marx), američka filmska i televizijska ličnost, preminuo je na današnji dan 1977. godine. S još troje braće snimio je 13 uspješnih i zabavnih komedija. Nakon filmske karijere posvetio se radijskim i televizijskim emisijama.

1991. – Sovjetski Savez: Protiv reformske politike Mihaila Gorbačova u državi i međunarodnim odnosima partijski vojni konzervativci izveli udar kojim žele spriječiti sklapanje novog federativnog sporazuma 20. 8.; na Krimu su uhitili Gorbačova, područje preuzima Izvanredni odbor. Predsjednik Ruske Federacije Boris Jeljcin u Moskvi organizira otpor protiv prevratnika te dobiva nevjerojatnu potporu javnosti. Vojska se 21. 8. vraća u vojarne, privatnici su uhvaćeni, a Gorbačov 24. 8. odstupa kao sekretar partije, što Vrhovni sovjet zabranjuje 29. 8. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni