Na današnji dan: Rođen Lavoslav Ružička

Na današnji dan: Rođen Lavoslav Ružička

Na današnji dan, 13. rujna 1887., rodio se Lavoslav Leopold Stjepan Ružička, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju te prvi dobitnik te prestižne nagrade iz Hrvatske.

Ružička je dobio Nobelovu nagradu 1939. godine, zajedno s njemačkim kemičarom Adolfom Butendandtom. U to je vrijeme radio u Švicarskoj. Za vrijeme Drugog svjetskog rata kroz njegov su laboratorij prošli mnogi mladi obećavajući znanstvenici, među kojima je bio i drugi hrvatski nobelovac Vladimir Prelog.

Profesor Ružička je radio na Sveučilištu u Zürichu i bio je predstojnik Laboratorija za organsku kemiju ETH (Eidgenossische Technische Hochschule). Objavio je samostalno i sa suradnicima oko šesto radova. Dobio je osam počasnih doktorata iz prirodnih znanosti, medicine i prava, te članstvo u sedamnaest akademija. Nakon uspješne sinteze spolnih hormona (androsterona i testosterona), njegov laboratorij postaje vodeći na polju organske kemije.

Kasnije se bavio proučavanjem novi(ji)h područja: biokemije; problemima evolucije i nastanka života, a posebice biogeneze tarpena. Godine 1957., profesor Ružička odlazi u mirovinu, te svoj laboratorij ostavlja Vladimiru Prelogu.

Ovaj izuzetan čovjek i znanstvenik bio je počasni doktor i većega broja svjetskih sveučilišta i član mnogih učenih društava i akademija. Osim kemijom, profesor Ružička se bavio i uzgojem cvijeća i alpskih biljaka. Zanimao se za slikarstvo, posebno je volio nizozemske majstore 17. stoljeća, a svoju je kolekciju umjetničkih slika poklonio Kunsthausu u Zürichu.

Ružička bi često dolazio u Hrvatsku. Naime, nastojao je utjecati na provođenje znanstvene politike u Hrvatskoj. Dio ostavštine s osobnim dokumentima, medaljama i poveljom o dodjeli Nobelove nagrade čuva se u HAZU. U Vukovaru je 1965. godine na njegovoj rodnoj kući bila postavljena spomen-ploča, a 1977. u njoj je bio otvoren i spomen-muzej. Kuća je devastirana 1991. u Domovinskom ratu, a na poticaj HAZU i uz pomoć Zaklade Kuća Ružička obnovljena je i dograđena, te na 120. obljetnicu Ružičkina rođenja predana na uporabu gradu Vukovaru.

U Vukovaru se od 1978. godine održavaju Ružičkini dani, redoviti skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša.

Od 2005. u Vukovaru postoji Veleučilište koje s ponosom nosi njegovo ime.

Lavoslav Leopold Stjepan Ružička odbio je profesuru u Zagrebu zbog nedostatka novca za istraživački rad na Zagrebačkom sveučilištu. Švicarska mu je pružila odlične uvjete za njegov znanstveno-istraživački rad. Dugo i uspješno je surađivao s farmaceutskom industrijom te industrijom mirisa.

Umro je u švicarskom gradu Mammernu, 26. rujna 1976. godine.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni