Na današnji dan rođen Karel Čapek

Na današnji dan rođen Karel Čapek

Na današnji dan, 9. siječnja 1890. godine, na sjeveru Češke u mjestu Male Svatonjovice rođen je poznati književnik Karel Čapek.  Studirao je u Pragu i Parizu te doktorirao iz područja filozofije. Međunarodni uspjeh postigao je s dramom R.U.R. Rossumovi Univerzalni Roboti iz 1920. godine. To prvo samostalno djelo donijelo mu je međunarodni ugled. Nakon tog utopijskog romana u kojem je skovao pojam robot uslijedile su Tvornica Apsolutnoga i Krakatit. Spomenutim djelima Čapek se afirmirao i kao začetnik suvremene znanstvene fantastike. Pravi tvorac pojma robot zapravo je Čapekov brat Jozef, i to Karel nikada nije tajio.

Karel Čapek je bio izvrstan poznavatelj češkog jezika, a njegov spisateljski stil prožet je humorom i ironijom. Pisao je putopise, na primjer, Pisma iz Engleske, objavio je zbirku feljtona, kolumni i kozerija koje je kao novinar pisao do kraja života. Uspješno se okušao i u žanru detektivske priče.

Čapek je kritički pisao o društvenim zbivanjima u vremenu u kojem je živio. Prvo o nacionalizmu, potom o totalitarizmu, a naposljetku o fašizmu i nacionalsocijalizmu (nacizmu).

Karel Čapek, najveći češki književnik između dva svjetska rata, umro je u Pragu 25. prosinca 1938. godine.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni