Na današnji dan rođen Chuck Berry, velikan rock and rolla

Na današnji dan rođen Chuck Berry, velikan rock and rolla

Pjevajući o tinejdžerskoj svakodnevici, u svojem je najplodnijem razdoblju izgradio temeljni poetski vokabular žanra, koji su poslije preuzeli i nadogradili mlađi autori

Chuck Berry, punog imena Charles Edward Anderson Berry, američki pjevač, gitarist i skladatelj rođen je 18. 10. 1926. u Saint Louisu, a umro je 18. 3. 2017. u Wentzvilleu (Missouri). Berry je vrlo utjecajan glazbenik ranoga rock and rolla i, uz Elvisa Presleya, ključni oblikovatelj žanra u cjelini. Rođen je i odrastao u okružju srednje klase, u rasno podijeljenome St. Louisu, upijajući glazbu s dvaju žanrovskih područja koja će se pokazati presudnima u formiranju njegovih estetskih načela: rhythm and bluesa i country and westerna. Prva glazbena iskustva stječe pjevajući u crkvenim zborovima, te na lokalnoj klupskoj sceni.

Razmjerno kasno se počeo profesionalno baviti glazbom – tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za honorar. Možda je jedan od razloga za tako kasni početak njegov boravak u popravnom domu zbog krađe automobila. U 21. godini Berry se ostavio karijere sitnog kriminalca, smirio se, zaposlio kao radnik i oženio.

Prvi diskografski ugovor

Prvi diskografski ugovor potpisuje 1955. s uglednom čikaškom izdavačkom kućom Chess Records, zahvaljujući pioniru bluesa Muddyju Watersu. Iste godine debitirao je skladbom Maybellene, s kojom se probio na prvo mjesto rhythm and blues ljestvice časopisa Billboard i od tada njegova glazbena karijera započinje strelovit uzlet. Slijedio je niz komercijalno uspješnih i utjecajnih singl-ploča: Roll Over Beethoven (1956), School Day i Rock and Roll Music (1957), Sweet Little Sixteen i Johnny B. Goode (1958), Memphis, Tennessee (1959), You Never Can Tell (1961), No Particular Place To Go i Nadine (1964), itd. Elementi bluesa u Berryjevoj interpretaciji postaju »čistiji« i obogaćeni protočnošću countryja, ali i njegovom narativnošću.

Chuck Berry nastupa 1997. na Long Beach Blues Festivalu

Svoj inovativni gitaristički stil duguje i jazzu, a u vokalnom smislu bio je nadahnut i stilizmima Nata Kinga Colea, na čijim temeljima gradi artikuliranu dikciju, neuobičajenu za rano razdoblje rock and rolla. Poput Colea, i Berry je svjesno zahvaćao u kompleksno žanrovsko nasljeđe različitih rasa kreirajući vlastitu inačicu rhythm and bluesa.

Pjevajući o tinejdžerskoj svakodnevici, u svojem je najplodnijem razdoblju (u drugoj polovici 1950-ih i početkom 1960-ih) izgradio temeljni poetski vokabular žanra, koji su poslije preuzeli i nadogradili mlađi autori, kao što su The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, John Fogerty, The Animals, Beach Boys, Bruce Springsteen i drugi. Uz mnoga druga priznanja, 2014. dodijeljena mu je ugledna međunarodna nagrada Polar Music Prize, a 1986. bio je među prvim izvođačima koji su uvedeni u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni