Na današnji dan rođen Andrija Mohorovičić

Na današnji dan rođen Andrija Mohorovičić

(Naslovna fotografija: CROWN -Croatian World Network: Andrija Mohorovičić, desno i njegov sin Stjepan Mohorovičić, lijevo, također znanstvenik, fizičar i geofizičar)

Hrvatski meteorolog i seizmolog svjetskog glasa, Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom pokraj Opatije.

Nakon završenog studija matematike i fizike u Pragu radi kao gimnazijski profesor. Prvog siječnja 1892. imenovan je za upravitelja Meteorološkog opservatorija u Zagrebu. Rad u Nautičkoj školi u Bakru bio je ključan za znanstveni razvoj Mohorovičića. U Bakru se intenzivno počeo baviti meteorologijom pa je i osnovao meteorološku postaju. Dolaskom na mjesto upravitelja Meteorološkog opservatorija u Zagrebu, Mohorovičić svoj rad usmjerava u tri područja. Uvelike poboljšava meteorološku službu ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj. Uređuje mrežu postaja za praćenje grmljavinskog nevremena, organizira postaje za obranu od tuče.

Osim unapređenjem službe, Mohorovičić se bavi i samom meteorologijom. Posebno ga zanimaju neuobičajene meteorološke pojave kao što je tornado kod Novske 1892. godine. Ili pak vijor kod Čazme šest godina kasnije. Proučavao je klimu Zagreba. Početkom 20. stoljeća sve veći interes pokazuje za seizmologiju u kojoj će postići najveće znanstvene uspjehe. Proučavanje pokupskog potresa od 8. listopada 1909. godine dovest će do njegova najvažnijeg otkrića i jednog od najvažnijih otkrića u povijesti seizmologije.

Mohorovičić je prvi u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio postojanje plohe diskontinuiteta brzine koja dijeli koru od plašta Zemlje. Ta je ploha njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet ili kako je se danas često skraćeno naziva u svijetu znanosti Moho sloj. To je otkriće uvelike povećalo spoznaju o strukturi Zemlje i znatno unaprijedilo proučavanje potresa.

Mohorovičić je umirovljen 1921. godine, a umro je 18. prosinca 1936. u Zagrebu. Njemu u čast asteroid s rednim brojem 8422 nazvan je 8422 Mohorovičić.

Zagrebačke »Novosti« objavile su 19. prosinca 1936., dan poslije smrti Andrije Mohorovičića, ovaj članak:

»Umro je znanstvenik profesor doktor Andrija Mohorovičić, član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, jedan od utemeljitelja moderne seizmologije. Bio je u Zagrebu općepoznata i poštovana ličnost, a svojim znanstvenim radovima na području seizmologije došao je na svjetski glas, te se danas smatra u svijetu jednim od utemeljitelja moderne seizmologije. Od skromnih početaka podignuo je doktor Mohorovičić meteorološki opservatorij u Zagrebu do potpuno uređenog modernog instituta, koji je uživao svjetski glas, osobito zbog seizmičkih mjerenja, a organizirao je u to vrijeme i meteorološku službu u Hrvatskoj i Slavoniji. Doktor Mohorovičić bavio se u početku svog znanstvenog rada najviše meteorologijom, no s najviše uspjeha bavio se seizmologijom, pa je osnovao u toj znanstvenoj disciplini tzv. zagrebačku školu, vrlo cijenjenu u cijelom svijetu«. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni