Na današnji dan: Rođen Alan Jones, prvak Formule 1

Na današnji dan: Rođen Alan Jones, prvak Formule 1

U 1970-ima Alan Jones uspijeva svojim predanim radom doći do Formule 1. Tome su zasigurno doprinijele njegove vozačke kvalitete, ali i ljubav prema brzinama

Na današnji dan, 2. studenoga 1946. godine, rođen je Alan Jones, vozač sportskih automobila i prvak svijeta u Formuli 1 1980 godine.

Da krv nije voda dokazuje i Alan Jones, australski vozač koji je zapravo nastavio ići stopama svojeg oca Stana Jonesa, jednog od najpoznatijih vozača utrka u Australiji u 1950-ima. Stan Jones bio je poznat kao žestok i talentiran vozač, međutim, zbog teške financijske situacije u jednom je trenutku zauvijek napustio svijet automobilističkih utrka. Kad je Alanu Jonesu bilo dvadeset godina zaputio se iz Australije u Europu, točnije u Englesku, kako bi postao sportski vozač.

U 1970-ima Alan Jones uspijeva svojim predanim radom doći do Formule 1. Tome su zasigurno doprinijele njegove vozačke kvalitete, ali i ljubav prema brzinama. Krajem sedamdesetih, 1977., pobjeđuje kao član momčadi “Shadow”. Vrlo brzo nakon toga se upoznaje s Frankom Williamsom i Patrickom Headom, koji su u to vrijeme pokretali svoju momčad. Jones im se pridružuje i donosi im četiri pobjede krajem 1979. godine. Već sljedeće godine, 1980., Jones osvaja naslov prvaka svijeta u F1 s bolidom Williams-Ford.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Jones je odvozio velik broj utrka na australskom kontinentu, radio je kao sportski komentator F1 za više australskih TV postaja te je jedan od organizatora australske Velike nagrade. Od ukupno 188 utrka, slavio je pobjedu dvanaest puta , međutim, prvak svijeta u F1 bio je samo jednom.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni