Na današnji dan: Riješeno razgraničenje Italije i SFRJ, rođen James Cook

Na današnji dan: Riješeno razgraničenje Italije i SFRJ, rođen James Cook

Slobodni teritorij Trsta (STT) osnovan je nakon Drugog svjetskog rata kao neutralna država koja je osnovana kako bi se riješio problem tog višeetničkog i višejezičnog područja te smanjila teritorijalna svojatanja

Dogodilo se na današnji dan, 27. listopada:

1767. – U Jastrebarskom rođen Tomaš Mikloušić, svećenik i književnik te jedan od posljednjih zagovornika kajkavskoga narječja kao književnoga jezika (umro 1833. u Jastrebarskom). Bio je sakupljač narodnih umotvorina, izdavao je kalendare i tiskao dramska djela. Pisao je na hrvatskom i latinskom jeziku, a do kraja života žustro je, ali neuspješno zagovarao kajkavski dijalekt kao hrvatski književni jezik.

Njegovo djelo Izbor dugovanyh vszakoverztneh za haszen y razveszelenye szlusecheh sinteza je kulture i književne povijesti hrvatskoga naroda, i to prva sinteza na hrvatskom jeziku uopće. Sam autor objašnjavao je da je djelo napisao za sve koji su na selu i htjeli bi unaprijediti svoje gospodarstvo.

Izvor: Wikipedija
Izvor: Wikipedija

1947. Razgraničenje Italije i SFRJ: Slobodni teritorij Trsta (STT) osnovan je nakon Drugog svjetskog rata. Bila je to neutralna država koja je osnovana kako bi se riješio problem tog višeetničkog i višejezičnog područja te smanjila teritorijalna svojatanja tog strateški vrlo važnog područja.

Pariškom mirovnom pogodbom 1947. taj teritorij podijeljen je u dvije zone: zona A uključivala je grad Trst i bila pod upravom britanskih i američkih snaga, a zona B sjeverozapadnu Istru i bila je pod upravom Jugoslavenske narodne armije.

Godine 1954. u Londonu je potpisan Sporazum o suglasnosti kojim je Slobodni teritorij Trsta prestajao postojati. Nakon završetka rada mješovite jugoslavensko-angloameričke vojne komisije za razgraničenje, 27. listopada 1954. zona A priključena je Italiji, a zona B Jugoslaviji, koja je bila podijeljena između NR Slovenije i NR Hrvatske. Konačna granica između Italije i Jugoslavije potvrđena je 1975. godine Osimskim sporazumima.

1949. – U Splitu umro književnik Ante Tresić Pavičić (rođen 10. srpnja 1867. u Vrbanju na Hvaru). Jedna od važnijih uloga u našem kulturnom životu potkraj realizma i u razdoblju moderne pripada Anti Tresiću Pavičiću. Školovao se u raznim gradovima, a u Beču je završio povijest i filozofiju te doktorirao. Uz opsežan književni rad, bio je vrlo aktivan pravaš, nezaobilazan sudionik javnog i političkog života. Kada je osnovana država Srba, Hrvata i Slovenaca, bio je diplomatski predstavnik u Washingtonu i Madridu.

Bio je veoma plodan pisac, okušao se u gotovo svim književnim oblicima. Njegovi romani Izgubljeni ljudi, Moć ljepote, Pobjeda kreposti, uglavnom su deklarativno-programatski tekstovi. Među boljim su proznim radovima putopisi koje je pisao modernijim stilom, bez opterećenja društveno-narodne komponente. U poeziji kultne forme, temeljene na narodnoj i klasicističkoj metrici, Tresić je podredio emotivnosti i nadahnuću. Vrednija mu je zbirka Sutonski soneti. Okušao se i u drami, i to u dvama tematskim krugovima: iz nacionalne prošlosti (na primjer Katarina Zrinska) i iz rimskog života.

james_cook1728. – U Martenu, u Yorkshireu rođen pomorski istraživač James Cook (poginuo 14. veljače 1779. na Havajima). Cook je bio najpoznatiji engleski pomorski istraživač i jedan od najvećih istraživača u povijesti pomorstva. Već se od rane mladosti posvećuje pomorstvu i sudjeluje u znanstvenim ekspedicijama. Kasnije sam poduzima i vodi tri velike ekspedicije.

Potaknut željom da pronađe veliki južni kontinent Terra australis, isplovljava 1768. sa skupinom znanstvenika i stiže na Tahiti gdje obavljaju astronomska istraživanja. Zatim oplovljuje Novi Zeland obavljajući geografska i hidrografska mjerenja. Ispravlja mišljenje da je Novi Zeland jedan otok, utvrđuje njegov točan položaj i otkriva istočnu obalu Australije. Kratko se vrijeme zadržao u domovini i odmah kreće u drugu ekspediciju u potrazi za južnim kontinentom. Prolazi pokraj Rta dobre nade, prelazi južni polarni krug, ali nigdje ne nailazi na kopno. Na tom je putovanju prvi oplovio Zemlju, od zapada prema istoku, i utvrdio da je Antarktik opkoljen Ledenim oceanom.

Treće je putovanje James Cook poduzeo kako bi pronašao sjeveroistočni prolaz, tj. sjeverni put između Atlantskog i Tihog oceana. Putujući, naišao je na najveću otočnu skupinu na tom području – Havajsko otočje. Do krajnjeg sjevera nije mogao stići zbog velikih santi leda. Vratio se na Havaje, gdje je 14. veljače 1779., prilikom jednog od sukoba s domorocima, poginuo. Ekspedicija je pokušala proći sjeverni prolaz, ali je putovanje završila na obalama Kanade, nedaleko od Aljaske i Kamčatke, te se vratila u Englesku.

james_cook_markaU opisivanju svega što je vidio i čuo Cook je bio tako točan da ga je rijetko tko nadmašio. Za sobom je ostavio najtrajniji spomenik svoga postojanja – preciznu kartu Tihog oceana. A kako bi se posve shvatila Cookova hrabrost, potrebno se sjetiti da brodovi kojima je u nekoliko navrata oplovio svijet nisu bili veći od 330 do 460 tona.

1806. – Berlin zauzimaju francuske jedinice, a pruski kralj s vladom bježi u Istočnu Prusku. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni