Na današnji dan: Prvo spominjanje grada Rijeke, Osnovan Medicinski fakultet u Zagrebu

Na današnji dan: Prvo spominjanje grada Rijeke, Osnovan Medicinski fakultet u Zagrebu

Najznačajniji događaj za Medicinski fakultet u Zagrebu zbio se 20. prosinca 1917. kada je održana prva sjednica nastavnika, na kojoj je sastavljen red predavanja i obavljene sve pripreme za upis u prvi semestar

Dogodilo se na današnji dan, 20, prosinca:

1281.Prvo spominjanje grada Rijeke: Iako se u širem području grada mogu pronaći trgovi i naselja iz paleolita i neolita, najranijim naseljem na današnjem gradskom području smatra se keltska Tarsatica na trsatskom brodu. Dolaskom Hrvata počelo se formirati novo naselje, a 20. prosinca 1281., prvi se put spominju dva srednjovjekovna naselja: Trsat, na uzvišenju na lijevoj obali Rječine, na mjestu liburnskog naselja Tarse, i Rijeka, na obali na mjestu rimske Tarsatice.

Srednjovjekovna Rijeka bila je utvrđeni feudalni grad, okružen zidinama s nekoliko kula, koji je podijeljen na dva dijela. U gornjem se dijelu nalazio srednjovjekovni kaštel i crkva sv. Vida, a donji je dio, pod imenom Rijeka ili Rika, bio gospodarsko i trgovačko naselje.

1917.Osnovan Medicinski fakultet u Zagrebu: Zbog nedostatka novca za početak djelovanja, Medicinski je fakultet osnovan desetljećima kasnije nego što je bilo planirano. Hrvatski je sabor donio odluku o osnivanju Medicinskog fakulteta. Najznačajniji događaj za Medicinski fakultet u Zagrebu zbio se 20. prosinca 1917. kada je održana prva sjednica nastavnika, na kojoj je sastavljen red predavanja i obavljene sve pripreme za upis u prvi semestar.

Taj se datum i danas slavi kao Dan medicinskog fakulteta. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstariji je medicinski fakultet u Republici Hrvatskoj. Ta nastavno-znanstvena ustanova organizira i izvodi nastavu iz biomedicine i zdravstva, polje temeljnih, kliničkih i javnozdravstvenih znanosti, za stjecanje zvanja doktor medicine.

Službeno otvaranje novog objekta Medicinskog fakulteta zbilo se na Dan mladosti 25. svibnja 1981. godine kada je pred ulazom otkrivena skulptura “Djevojka s knjigom” akademskog kipara Frana Kršinića.

1699. – Rusi su 1699. na današnji dan odlučili da Novu godinu više neće slaviti 1. rujna nego 1. siječnja. Novogodišnji praznici u Rusiji traju deset dana, što se poklapa i s proslavom pravoslavnog Božića 7. siječnja (po Julijanskom kalendaru). Promjenu datuma početka Nove godine naredio je Petar Veliki.

1830. – Engleska, Francuska, Pruska, Austrija i Rusija službeno su 20. prosinca 1830. priznale Belgiju. Neovisnost je potvrđena nekoliko mjeseci kasnije u Londonu kada je Belgija izašla iz Ujedinjenog Kraljevstva Nizozemskog, ali su nove napetosti uslijedile u Prvom i Drugom svjetskom ratu i njemačke okupacije. Belgija je nakon rata sklopila carinsku uniju s Nizozemskom i Luksemburgom – Benelux.

1880. – Poznata ulica Broadway u New Yorku je na današnji dan 1880. dobila rasvjetu između Union Squarea i Madison Squarea te postala jedna od prvih osvijetljenih ulica u SAD-u. Broadway je toliko svijetlio da su mu stanovnici dali nadimak »The Great White Way«.

Marie Curie 1920. g.

1902. – Znanstvenici Pierre i Marie Curie objavili su otkriće novoga kemijskog elementa, radija, na današnji dan 1902. Radij se izlučuje iz uranova oksida i smatra se jednim od najrjeđih elemenata u prirodi.

S uranovom rudačom je među prvima počeo eksperimentirati francuski fizičar Anton Henry, a supružnici Curie su kasnije počeli razrađivati njegovo otkriće te pronašli radij i polonij. Sve troje znanstvenika je 1903. nagrađeno Nobelovom nagradom za fiziku.

1945. – Socijaldemokrat Karl Renner postaje prvi predsjednik poslijeratne Austrije.

1968. – U Tel Avivu umro austrijsko-izraelski pisac Max Brod (rođ. 27. 5. 1884.); filozof, esejist, kritičar i borac za židovstvo, izdavač djela Franza Kafke, pisac povijesnih i erotskih romana i novela.

1967. – Održana je premijera kultnog filma Diplomac s Dustinom Hoffmanom i Anne Bancroft u glavnim ulogama.

1970. – Nakon štrajka radnika u brodogradilištu u Gdańsku (zbog velikog poskupljenja namirnica, odjeće i ugljena) i prosvjeda, ubijene su stotine ljudi. Pada vladqa Władysława Gomułke; nasljeđuje ga Edward Gierek.

1993. – Višestruki milijunaš Donald Trump je 1993. po drugi puta uplovio u bračnu luku i to s glumicom Marlom Maples. Brak je trajao samo šest godina. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni