Na današnji dan predstavljen Chryslerov “Horizon”

Na današnji dan predstavljen Chryslerov “Horizon”

Chrysler je tijekom 1978. prodao svoje europske podružnice Peugeotu, nakon propalih pregovora s Renaultom, a novi vlasnik ubrzo je napravio promjenu marketinškog imena i počeo automobil prodavati pod reinkarniranom značkom Talbot-Horizon

Na današnji dan, 5. prosinca 1977. godine, predstavljen je Chryslerov automobil Horizon.

Krajem 1970-ih američka tvrtka Chrysler našla se u teškoj financijskoj situaciji. Jedan od način za izlazak iz te situacije bila je racionalizacija proizvodnje i lansiranje na tržište malog automobila koji bi mogao zadovoljiti ne samo američko već i europsko automobilsko tržiše. Ponudili su automobil Horizon. Taj se automobil u Europi pojavljuje kao Simca, tj. Chrysler, a na američkom tržištu kao Dodge Omni ili Plymouth Horizon. Općenito govoreći, Horizon je bio dobro prihvaćen.

Horizon je bio hvaljen po pitanju dizajna,ali i kritiziran zbog nedostatka mehanike, posebice u usporedbi s njemačkim automobilima. Ipak, valja naglasiti da je Horizon prednjačio pred Golfom, bio je prostraniji i udobniji za vožnju. Godine 1979. proglašen je automobilom godine u Europi. Horizon je, prema službenom izvješću, osvojio nagradu najboljeg automobila jer je bio praktičan, udoban, siguran, imao je kavalitetnu opremu, a opisan je i kao ekonomično vozilo.

Chrysler je tijekom 1978. prodao svoje europske podružnice Peugeotu, nakon propalih pregovora s Renaultom, a novi vlasnik ubrzo je napravio promjenu marketinškog imena i počeo automobil prodavati pod reinkarniranom značkom Talbot-Horizon. Od 1979. Talbot-Horizon se veoma dobro počeo prodavati. Tri godine kasnije, 1982., dobio je petobrzinski manualni mjenjač, pojačana je i operma ( LS, GLS i EX).

Proizvodio se sve do 1987., ipak, bez zapaženijeg tržišnog uspjeha.

Horizon je najduže osto u ponudi u Sjevernoj Americi, sve do 1990. godine. Ukupno je prodan u 960.000 primjeraka. Zamijenili su ga moderniji Plymouth Sundance/Dodge Shadow, a kasnije i Plymouth/Dodge Neon. Chryslerova europska epizoda obilježena je gubicima i gašenjem nekoliko poznatih europskih tvrtki. S druge strane, Horizon je produljio životni vijek nekim britanskim i francuskim automobilskim tvrtkama, a na američkom kontinentu doslovce je spasio tvrtku Chrysler u jednom teškom i kriznom razdoblju.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni