Na današnji dan potpisan Varšavski ugovor

Na današnji dan potpisan Varšavski ugovor

(Članice Varšavskog pakta / Izvor grafike: Wikimedia Commons CC BY 3.0)

Vojni sporazum o prijateljstvu, suradnji i međusobnoj pomoći, kolokvijalno poznat kao Varšavski pakt, potpisan je 1955. između država istočnog bloka u Varšavi. Ugovor koji je sastavio sovjetski predsjednik Nikita Hruščov, bio je odgovor na stvaranje Sjevernoatlantskog pakta (NATO) na Zapadu

Dogodilo se na današnji dan, 14. svibnja:

1974. – Hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti, likovni pedagog, ilustrator i scenograf Ljubo Babić umro je 14. svibnja 1974. u Zagrebu u 84. godini života. Slikao je portrete, krajolike, mrtvu prirodu, motive iz narodne poezije i folklora, a tematski slika različitim tehnikama. Organizirao je mnogobrojne likovne izložbe u zemlji i inozemstvu, objavio niz radova iz povijesti umjetnosti.

Opremio je i ilustrirao mnogobrojne knjige. Za dramsko kazalište u Zagrebu napravio je više od 200 scenografija. Pošto je u Münchenu i Parizu završio slikarstvo, u Zagrebu otvara Modernu slikarsku školu, a mnogo godine poslije u Zagrebu diplomira povijest umjetnosti. Nekoliko godina poslije postao je redoviti profesor na zagrebačkoj Umjetničkoj akademiji.

1986. Andrija Artuković osuđen na smrt: Ustaški političar, ministar u vladi NDH i jedan od najodgovornijih za provedbu politike genocida, Andrija Artuković, uhićen je 14. studenoga 1984. Kao ministar unutarnjih poslova potpisao je rasne zakone donesene 30. 4. i 4. 6. 1941. te zagovarao rješenje židovskog pitanja kao što ga je riješila njemačka vlada.

Nakon sudskog procesa i višemjesečnog zatvora izručen je jugoslavenskim vlastima na uzletištu u New Yorku te dovezen u Zagreb. U doba deportacije bolovao je od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti pa za suđenja nije bio svjestan mnogih stvari oko sebe. Osuđen je na smrt, no presuda zbog njegova zdravstvenog stanja nije izvršena, pa je umro na početku 1988. u bolnici Kaznenoga doma u Zagrebu.

Andrija Artuković za govornicom

1796. – Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja je imala dvije velike mane: bila je opasna, a nakon prolaska infekcije od inokulacije pacijent je bio zaražen i malim boginjama što ga je činilo neotpornim na bilo koju familiju na koju već nije bio imun. On je testirao inokulaciju kravljim boginjama na osmogodišnjem dječaku na isti način kao što se radila inokulacija malim boginjama.

Dječak se poslije šest mjeseci uspješno oporavio, a kad je Jenner kasnije primijenio inokulaciju malim boginjama, dječak je već bio imun. Jenner je novu metodu nazvao vakcinacija, jer je koristio izvorni materijal od krava (Vacca lat. – krava). Jenner je uvidio dugosežne implikacije vakcinacije, a njegov san o pobjeđivanju te bolesti se i ostvario globalnim istrebljenjem malih boginja kasnih ’70.-tih godina 20. stoljeća. Zbog svog pionirskog rada Edward Jenner se smatra ocem imunizacije.

1912. – U Stockholmu umro književnik, dramatičar i slikar August Strindberg (rođ. 22. 1. 1849.), pokretač švedskog naturalizna.

Logo Varšavskog pakta

1955. – Vojni sporazum o prijateljstvu, suradnji i međusobnoj pomoći, kolokvijalno poznat kao Varšavski pakt, potpisan je 1955. između država istočnog bloka u Varšavi. Ugovor koji je sastavio sovjetski predsjednik Nikita Hruščov, bio je odgovor na stvaranje Sjevernoatlantskog pakta (NATO) na Zapadu, a kao izgovor za njegovo sklapanje poslužilo je ponovno naoružavanje Zapadne Njemačke i njeno primanje u NATO.

Članice pakta bile su sve tadašnje komunističke države Europe osim Jugoslavije, a obvezale su se potpomagati ako ijedna bude napadnuta.

Sporazum je također navodio da se odnosi među članicama temelje na međusobnom nemiješanju u unutrašnje poslove, odnosno poštovanju suvereniteta članica, no te su odredbe samo godinu dana kasnije prekršene prilikom sovjetske invazije na Mađarsku i gušenja tamošnje antikomunističke pobune.

Najveća vojna akcija u povijesti Pakta bila je sovjetska invazija na Čehoslovačku 1968. u svrhu gušenja tamošnjeg reformskog pokreta. Sovjetski vođa Mihail Gorbačov 1988. je objavio kako su države-članice slobodne napustiti Pakt, a prva koja je to i učinila bila je Njemačka kad je 1990. pao Berlinski zid, nakon čega su i ostale članice krenule istim putem te je sporazum prestao postojati 1991. godine.

1998. – U Los Angelesui, u Kaliforniji, umro filmski glumac i pjevač Frank Sinatra (Francis Albert Sinatra), rođ. 12. 12. 1915.). Nakon pobjede na pjevačkom natjecanju naglo se probija, snimio je više od 200 albuma. U početku glumi u mjuziklima, potom dobiva dramske uloge.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni