Na današnji dan pogubljen Matija Gubec

Na današnji dan pogubljen Matija Gubec

Dogodilo se na današnji dan, 15. veljače:

1573.Pogubljen Matija Gubec, legendarni vođa Seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji i jedan od najvećih hrvatskih narodnih junaka. Nakon surovo ugušene bune, Gubec je pogubljen na zagrebačkom Markovu trgu, gdje je, kako kaže legenda, bio javno mučen. Bio je prisiljen nositi krunu od usijanog željeza, te je svezan za konje i raščetvoren.

1874. – U Gospiću rođen Josip Bach, glumac i redatelj. Bach je radio kao glumac u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje nakon stotinjak odigranih uloga 1903. godine postaje redatelj, a zatim i ravnatelj HNK. Režirao je oko 350 klasičnih predstava, a osobitu je sklonost gajio prema domaćim dramskim piscima.

1911. – U Kosovcu kraj Nove Gradiške rođen Grigor Vitez, dječji pisac. Vitez je osim kao učitelj radio i kao urednik u svojedobno poznatoj izdavačkoj kući Mladost. Pisao je poeziju i prevodio s ruskog, francuskog i slovenskog jezika. Među njegovim zbirkama pjesama ističu se: Pjesme, Naoružane ruže, Povjerenje života i Kao lišće i trava. Možda ga ponajviše pamtimo po dječjoj pjesmi Kako živi Antuntun. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni