Na današnji dan: Počela Seljačka buna

Na današnji dan: Počela Seljačka buna

(Naslovna fotografija: Muzej seljačkih buna)

Nakon nemilosrdne četverosatne borbe pobijedila je opremljenija plemićka vojska i uslijedila je krvava odmazda

Dogodilo se na današnji dan, 28. siječnja:

1573. – Na današnji dan 1573. godine izbila je Seljačka buna. Zagorske kmetove u bunu je poveo Matija Gubec. Osim velikih davanja plemstvu, seljake je na bunu potaknulo i nasilništvo Franje Tahija koji se s drugim plemićima borio za posjede u Susjedu i Donjoj Stubici. Sam ustanak seljaka imao je snažno antifeudalno obilježje jer su ciljevi ustanka bili dokidanje političke vlasti plemstva, ukidanje feudalne crkve i svih feudalnih nameta.

Već 5. veljače carski zapovjednik Thurn razbio je seljački odred kraj Krškog, a idućeg dana podban Alapić vojsku koja se skupljala kraj Jastrebarskog i Samobora. Četiri dana poslije, jaka feudalna konjica, banski graničari i haramije sukobili su se s glavninom seljačke vojske, pod Gupčevim vodstvom, kraj Stubičkih Toplica.

Seljaci su pružali neočekivano žestok otpor, iako su bili mnogo slabije naoružani. Prema mađarskom povjesničaru Istvanffyju Gubec je, prije početka okršaja, seljacima govorio neka budu svjesni da trebaju pobijediti ili mogu očekivati „jao pobijeđenima“. Nakon nemilosrdne četverosatne borbe pobijedila je opremljenija plemićka vojska i uslijedila je krvava odmazda. Mnogi su kmetovi povješani i osakaćeni, a  Matija Gubec je, kako kaže legenda, okrunjen usijanom krunom, mučen i na kraju rasječen mačevima.

1814.–  Ivan Lupis  (Giovanni Biagio Luppis) – hrvatski izumitelj rođen u Rijeci. Lupis je izumio i 1860. sagradio torpedo, koje je postalo standardno oružje modernih mornarica, a temeljem ovog izuma u Rijeci je izgrađena tvornica torpeda Whitehead & Co.

1923. – Popularni pjevač Ivo Robić rođen je u Garešnici. Pamtimo ga po mnogim uspješnicama, među kojima se ističe singl „Morgen“, koji mu je donio mnoge nagrade i uvrstio ga na međunarodne glazbene ljestvice.

2001. –  Ranko Marinković, jedan od najvećih hrvatskih književnika, umro je u 88. godini života u Zagrebu. Među njegova najznačajnija djela spadaju „Kiklop“, „Ruke“ i „Albatros“.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni