Na današnji dan osnovana Gradska knjižnica u Zagrebu

Na današnji dan osnovana Gradska knjižnica u Zagrebu

(Vijest o otvorenju gradske knjižnice / Izvor: Hrvatski državni arhiv)

Knjižnice grada Zagreba 7. prosinca slave svoj dan, kada su 1907. godine utemeljeni Gradska knjižnica, Državni arhiv u Zagrebu i Muzej grada Zagreba, a sve na inicijativu Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“.

Iako su pripreme za osnivanje gradske knjižnice započele 1905. godine na inicijativu zagrebačkog gradonačelnika Milana Amruša, knjižnicu je osnovala 7. prosinca 1907. Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” koja je na sebe preuzela uređenje i upravu. Družba je iste godine osnovala još dvije kulturne ustanove: Gradski arhiv i Gradski muzej. Sve tri ustanove najprije su bile smještene u sjedištu Družbe, u Kuli iznad Kamenitih vrata.

Prema navodima iz Hrvatskog državnog arhiva, prvi ravnatelj Knjižnice slobodnog i kraljevskog grada Zagreba bio je dr. Velimir Deželić Stariji koji je sastavio i prva pravila Knjižnice, a zajedno s Emilijem Laszowskim i Stjepanom Širolom prikupljao je donacije u knjigama. Tijekom prve godine rada Knjižnica je prikupila oko 14 000 knjiga i zabilježila 45 000 posjetitelja, postavši jedno od mjesta na kojima su se održavala javna glazbena, stručna i znanstvena događanja i važan centar kulturnog obrazovanja Zagrepčana.

Zanimljivo je i da su Kamenita vrata bila predviđena za rušenje što je Družba uspješno zaustavila smjestivši tri važne institucije upravo u taj prostor koji je preuzela na upravljanje i velikodušno financirala. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni