Na današnji dan osnovan Tehnički muzej u Zagrebu

Na današnji dan osnovan Tehnički muzej u Zagrebu

(Foto: Facebook / TMNT)

Tehnički muzej u Zagrebu osnovan je 21. prosinca 1954.

Po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej općega je tipa, odnosno složeni je muzej znanosti tehnike i ne obrađuje samo pojedino tehničko područje.

Idejni začetnik bio je sveučilišni profesor Božo Težak, a realizator i prvi ravnatelj Predrag Grdenić. Vizionarstvo profesora Težaka može se sagledati u njegovu poimanju Tehničkog muzeja, koji pored osnovnog sadržaja klasičnoga muzeja djeluje i kao edukacijski centar.

Ipak, zamisao o Tehničkom muzeju postojala je mnogo prije. U Zagrebu je jedno vrijeme i postojao Trgovačko-obrtnički muzej, ali prava povijest Tehničkoga muzeja počela je 21. prosinca 1954. kada je Odbora grada Zagreba donio odluku o njegovu osnivanju. Objekti koji su građeni za potrebe Zagrebačkog velesajma dodijeljeni su muzeju 1948. godine, a godinu dana kasnije i lokacija u Savskoj cesti, gdje se i danas nalazi.

Prvi odjeli Tehničkog muzeja (Transformacija energije, Prometna sredstva i rudarstvo) otvoreni su za javnost 1963. godine. Nakon toga otvorena je i zbirka Nafta (1964.), Planetarij (1965.), Demonstracijski kabinet Nikola Tesla (1976.), odjel Osnovne poljodjelstva (1981.). Uslijedili su odjel Vatrogastva (1992.), apisarij (1994.) te muzeorama Zemljomjerstvo-katastar (1994.).

Tehnički muzej je 2015. godine preimenovan u Tehnički muzej Nikola Tesla

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni