Na današnji dan: Osnovan HAŠK, preminuo P. I. Čajkovski

Na današnji dan: Osnovan HAŠK, preminuo P. I. Čajkovski

Naziv Hrvatski akademski športski klub dao je Milovan Zoričić 1904. godine, koji je i prvi preveo pravila nogometne igre s engleskoga na hrvatski jezik. Ime nogomet dao je također haškovac Slavko Rutzner, kao izvedenicu iz riječi puškomet

Dogodilo se na današnji dan, 6. studenoga:

1903.Osnovan HAŠK: U gostionici Mirna koliba (kasnije Dva ferala) u Preradovićevoj 34 u Zagrebu je 6. studenoga 1903. osnovan NK Akademski Sport-Club (kasnije HAŠK). Ideju je izložio Krešimir Miškić, a Hanko Würth, August Adam, Dragutin Albrecht, Marko Kostrenčić, Oskar Mohr, Vjekoslav Jurković i Law Wodvaška bili su utemeljitelji kluba usmjerenog protiv mađarizacije hrvatskih nacionalnih vrijednosti. Klupske su boje vrlo pomno smišljene – crveno-bijelo-zlatna – jer su to boje koje prevladavaju u grbovima i znamenjima hrvatskoga plemstva u nekadašnjoj Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Naziv Hrvatski akademski športski klub dao je Milovan Zoričić 1904. godine, koji je i prvi preveo pravila nogometne igre s engleskoga na hrvatski jezik. Ime nogomet dao je također haškovac Slavko Rutzner, kao izvedenicu iz riječi puškomet. Prva službena utakmica u Zagrebu na igralištu propisanih mjera na Zapadnom perivoju (teren ispred bivše zgrade Nacionalne i sveučilišne biblioteke na Marulićevu trgu) odigrala se 1906. godine, a sastali su se NK HAŠK i NK PNIŠK Zagreb – utakmica je završila rezultatom 1:1. Inače, klupski su članovi bili i poznati hrvatski intelektualci: Gaj, Mseatoš, Gavella i drugi, a već je tada HAŠK bio lučonoša hrvatske sportske kulture.

1935. – Hrvatski multidisciplinarni umjetnik Toma Bebić rođen je 6. studenoga 1935. u Splitu, a umro je 1990. Bio je mornarički dočasnik, nastavnik, novinar, sudski pljenitelj, trener NK Hajduk, mehaničar, pomorski strojar i još mnogo toga. U umjetnički područjima bio je glazbenik, slikar, kantautor, pjesnik i performer. Bio je anarhist i humanist, a sve što je radio bio je prožeto ljubavlju prema čovjeku, prirodi i životu. Objavljene su mu dvije zbirke pjesama, a knjiga aforizama Volite se ljudožderi, koja je objavljena nakon njegove smrti, bila je predstavljena i prodavana u WC-u restorana Bellevue. Bebić je bio iskusan i educiran travar.

1860. – Republikanac Abraham Lincoln, protivnik ropstva, izabran je za 16. predsjednika SAD-a.

1893. – U Sankt Peterburgu umro skladatelj Pjotr Iljič Čajkovski (rođen 7. svibnja 1840.), koji je u svojim simfonijama, operama (Evgenij Onjegin, Pikova dama) i baletnim skladbama (Labuđe jezero, Orašar, Trnoružica) spojio rusku glazbenu tradiciju s talijanskim, francuskim i njemačkim romantičarskim prvijencima; opere temelji na Puškinovim djelima, a svojim djelima i dirigira.

1900. – Drugi je put za predsjednika SAD-a izabran William McKinley, a potpredsjednik postaje Theodore Rooosevelt.

1975.Prvi nastup Sex Pistolsa, jednog od najpoznatijih i najkontroverznijih punk sastava u drugoj polovici 1970-ih godina. Godine 1975. Malcom McLaren (tada vlasnik prodavaonice odjeće na King´s Roadu u Londonu) okuplja Johna Lydona, kojemu odmah mijenja ime u “Johnny Rotten” kao pjevača, Glena Matlocka (bas gitara), Stevea Jonesa (gitara) i Paula Cooka (bubnjevi). Nastupali su na mjestima gdje su mogli sablazniti, a ostavljali su tako loš dojam da su naprosto izazivali zanimanje. Trik je bio vrlo uspješan i ubrzo se pročulo da je to najodvratnija grupa svih vremena. McLaren je čak s najuglednijom britanskom diskografskom kućom EMI potpisao ugovor za 50 000 funti. Grupa se raspala 1978. nakon turneje po SAD-u, a Johnny Rotten pokreće novi bend Public Image Ltd.

Američki predsjesdnik Reagan snimljen 1981. godine

1984.Ronald Reagan ponovno je i velikom većinom izabran za predjsenika SAD-a. Tomu pridonosi njegovo odlučno stajalište protiv Irana, gdje je SAD bio ponižen zbog talaca, te protiv Sovjetskog Saveza. Ipak, u drugom mandatu počeo je politiku iznenađujućeg zbližavanja s novim svjetskim vođom Mihailom Gorbačovom.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni