Na današnji dan okupiran Vukovar

Na današnji dan okupiran Vukovar

Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no branitelji su u tri mjeseca neprijatelju zadali ogromne gubitke. Agresoru su uništili ukupno 500 oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova i oborili 25 borbenih zrakoplova

Dogodilo se na današnji dan, 18. studenoga:

1991. – Nakon 90 dana nadljudskog otpora paravojnim srpskim snagama i JNA Vukovar je okupiran 18. studenoga 1991. Posljedice tog bezumnog napada na grad bile su zastrašujuće: više od 90 posto zgrada uništeno je ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominiraju uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača. Agresor slama posljednji otpor u Lušcu i Borovu Naselju. Većina branitelja više i nema streljiva.

Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Nedostaje i hrane. U gradu više nema ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Ima tek na stotine novih grobova, šačica preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.

Zločini nad civilima

Nakon okupacije u gradu počinje neviđen zločin i teror, a JNA i snage pobunjenih Srba ubijali su sve koji su im se našli na putu: djecu, civile, zarobljene branitelje. Nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o strašnoj sudbini četničkih zarobljenika.

Logor Stajićevo

Napad na grad i luku na ušću Vuke u Dunav počeo je tri mjeseca prije. Elitne motorizirane jedinice JNA opkolile su grad s oko 600 tenkova i s oko 50 tisuća dobro naoružanih vojnika. Vukovar brani svega 2000 pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca.

Herojska obrana

Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no branitelji su u tri mjeseca neprijatelju zadali ogromne gubitke. Uništili su ukupno 500 srpskih oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova. Oboreno je 25 borbenih zrakoplova. Broj ubijenih neprijatelja procjenjuje se na 10 do 15 tisuća, a ranjenih je dvostruko više.

Iako je zauzela Vukovar, materijalno i psihološki srpska je vojska posve oslabljena. Ona više nije sposobna za veće napade na druge hrvatske gradove. Istodobno, dugotrajno vezivanje jakih okupatorskih snaga stvorilo je prostor i vrijeme za organiziranje Hrvatske vojske. Zbog toga je obrana Vukovara postala simbol Hrvatskog otpora, a vukovarske žrtve utkane su u temelj hrvatske slobode.

U siječnju 1998. završen je mandat UN-a i Hrvatska je preuzela nadzor nad svojim granicama na Dunavu. Vukovar se počeo obnavljati, a u znak sjećanja na herojsku borbu i žrtve Hrvatski sabor je 18. studenoga proglasio državnim blagdanom – Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni