Na današnji dan: Nezaboravni koncert Simona & Garfunkela u Centralnom parku

Na današnji dan: Nezaboravni koncert Simona & Garfunkela u Centralnom parku

(Art Garfunkel i Paul Simon tijekom nastupa 1982. u Dublinu / Foto: Eddie Mallin – http://www.flickr.com/photos/dubpics/71293772/in/set-1533098/)

Grupu su osnovali 1957. kao tinejdžeri, a nakon godina uspješnog djelovanja nastavljaju solo karijere, u čemu bolje uspijeva Paul Simon

Dogodilo se na današnji dan, 19. rujna:

1899. – Hrvatski književnik Vilim Korajac umro je 19. rujna 1899. u Zemunu, a rođen je 1839. u Kaptolu kraj Požege. Pisao je feljtone, novele i didaktičke članke. Jedan je od utemeljitelja hrvatske humoristično-ironične proze. Srednju školu završio je kod franjevaca, a nakon toga odlazi u đakovačko sjemenište, u kojem se zaredio i bio predavač. Korajčevo najpoznatije djelo su Šijaci.

1901. – Skladatelj, violončelist, glazbeni kritičar, pedagog, dirigent i sportaš, Rudolf Merz rođen je 19. rujna u Zagrebu, u kojem je i umro 1988. godine. Bio je osnivač i voditelj Glazbenog društva intelektualac i Zagrebačkog komornog zbora, dirigent Društvenog orkestra, Hrvatskoga glazbenog zavoda i Hrvatskoga pjevačkog sveza, član Zagrebačkog trija i gudačkog kvarteta te pokretač nekoliko glazbenih časopisa. Njegova najpoznatija djela za glasovir su Erida u h-molu, Nocturne i Gora u suncu – suita. U mladosti je bio vrlo uspješan atletičar, član zagrebačkog HAŠK-a, višestruki državni prvak i rekoirder na 100, 200 i 400 metara te u štafeti 4 puta 100 metara.

1928. – U mjestu Slimenu pokraj Omiša rođen hrvatski književnik Josip Pupačić. Nakon gimnazije u Splitu, studirao je književnost u Zagrebu. Bio je i urednik časopisa Krugovi i Književnici. Njegovo je pjesništvo na tragu Kaštelana i Šimića, a u moderan izričaj unosio je elemente folklora hrvatskoga tradicionalnog pjesništva. Za života je objavio nekoliko zbirki pjesama: Kiše pjevaju nad jablanima, Mladići, Cvijet izvan sebe, Oporuka i Ustoličenje, a posthumno su mu izišle zbirke Moj križ svejedno gori i Uspravan hod. Poginuo je 1971. godine u zrakoplonoj nesreći na Krku sa suprugom i kćeri.

1356. – Za francusko-engleskog Stogodišnjeg rata Englezi kod Poítiersa pobijedili Francuze i zarobili njihova kralja Ivana II. Dobrog. Iste godine sjevernonjemački gradovi povezuju se i Hanzu.

1851. – U New Yorku prvi put izlazi The New Yor Times, i danas vodeći dnevnik u SAD-u (od 1859. The New York Daily Times): malo nakon izlaska izvještava o zlatnoj groznici u Australiji, nedaleko od Melbournea.

1934. – Uhićen Bruno Hauptmann, otmičar sina američkog zrakoplovca, istraživača i izumitelja Charlesa Augustusa Lindbergha, čuvenog po letu preko Atlantika kojeg je izveo sam, preletjevši od New Yorka do Pariza zrakoplovom Duh Saint Louisa 5.809 kilometara. Lindberghov sin je otet 1932. iz obiteljske kuće u New Jerseyu i kasnije ubijen. Novine su taj događaj nazvale zločinom stoljeća. Hauptmann, koji je osuđen za otmicu, kasnije je pogubljen električnom stolicom, a taj događaj potaknuo je donošenje Lindberghovog zakona kojim je otmica proglašena saveznim zločinom.

1941. – Njemačka nacistička vlast izdala naredbu da svi Židovi na području Reicha moraju nositi židovsku, odnosno Davidovu zvijezdu.

1957. – U pustinji pored Las Vegasa izvedena prva podzemna nuklearna eksplozija. U povijesti ratovanja nuklearna oružja korištena su samo dva puta, oba puta tijekom zadnjih dana Drugog svjetskog rata. Pitanje opravdanosti upotrebe ovog oružja koje je rezultiralo trenutnom smrću oko 100 do 200 tisuća pojedinaca (većinom civila), ali i još više naknadno od posljedica radijacije, bilo je i ostaje kontroverzno.

1981. Simon & Garfunkel održali su nezaboravan koncert u Centralnom parku u New Yorku na kojem se skupilo pola milijuna ljudi. Jedan od najpoznatijih dueta ikad svoj je stil izgradio uzevši najbolje iz folk tradicije i rock revolucije s upečatljivim tekstovima pretočenim u nježne melodije skladnih dvoglasja. Grupu su osnovali 1957. kao tinejdžeri, a nakon godina uspješnog djelovanja nastavljaju solo karijere, u čemu bolje uspijeva Paul Simon. Njihovi hitovi Sound of Silence te Mrs. Robinson koja se pojavljuje i u kultnom Diplomcu s Dustinom Hoffmanom, spadaju među one vječne i neuništive pop melodije koje će se slušati još dugo vremena.

1985. Potres u Meksiku snage 8,1 prema Richterovoj ljestvici najviše pogodio glavni grad države; usprkos vrlo udaljenom epicentru oštećeno je 30 % zgrada, a poginulo je 5200 osoba.

1991. – U Ötztalskim Alpama na granici Austrije i Italije na nadmorskoj visini od oko 3200 m pronađeno je smrznuto, potpuno očuvano muško truplo staro 4700 godina. Smatra se prvim truplom iz mlađega kamenog doba koje nije pronađeno u grobu. Ledeni čovjek iz Tirola prozvan je Ötzi.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni