Na današnji dan: NASA uspješno lansirala satelit Pioneer 1

Na današnji dan: NASA uspješno lansirala satelit Pioneer 1

(Foto: NASA / Wikimedia Commons)

Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir (NASA) je 1. listopada 1958. godine lansirala je svoj prvi satelit, Pioneer 1. Tada nova agencija radila je tek 10 dana. Prethodno su druge agencije SAD-a već 13 puta pokušale lansirati satelit, od čega su u četiri slučaja bili uspješni.

Upravo Pioneer 1 bio prvi pod upravom NASA-e. Nova agencija naslijedila je lunarni program Pioneer od Agencije za napredne istraživačke projekte (ARPA), ogranka Ministarstva obrane osnovanog početkom 1958. kao odgovor na inicijativu predsjednika Dwighta D. Eisenhowera da odgovori na rana sovjetska svemirska postignuća.

Program se sastojao od pet sondi. Prva tri bili su lunarni orbiteri koje je izgradio Laboratorij za svemirsku tehnologiju kako bi ih lansirala raketa Thor-Able američkog ratnog zrakoplovstva. Posljednja dva uključivala su jednostavnije lunarne svemirske letjelice koje je izradio Laboratorij za mlazni pogon (JPL) američke vojske i koje je lansirao vojni pojačivač Juno II.

Neuspješno prvo lansiranje

Prvi Pioneerov pokušaj lansiranja 17. kolovoza 1958. završio je neuspjehom 77 sekundi nakon polijetanja. Problem s raketom ubrzo je identificiran i ispravljen, a 11. listopada 1958. Pioneer 1 (težak 38 kilograma), poletio je s lansirnog kompleksa 17A Cape Canaveral.

Činilo se da je polijetanje dobro prošlo, no praćenje je ubrzo pokazalo da je letjelica putovala sporije od očekivanog te da je skrenula s kursa. Ubrzo je postalo jasno da Pioneer 1 neće postići svoj primarni cilj ulaska u orbitu oko Mjeseca. Svemirska letjelica je dosegla tada rekordnu visinu od 113.830 kilometara oko 21 sat nakon lansiranja, a prije nego što je počela padati natrag na Zemlju. Pioneer 1 izgorio je pri ponovnom ulasku iznad Tihog oceana, 43 sata nakon polijetanja.

NASA-in program Pioneer trajao je do 1978. godine. U u tom razdoblju poslali su više letjelica kako bi istraživale svemir. Najuspješnije letjelice iz Pioneer programa bile su Pioneer 10 i Pioneer 11 koje su tada dosegnule najveću udaljenost od Zemlje. Posljednji Pioneer 11 lansiran je 5. travnja 1973. Pioneerov zadnji, vrlo slab signal primljen je 23. siječnja 2003., a bio je to signal Pioneera 10 lansiranog davne 1972. godine s ciljem istraživanja Jupitera. (Izvori: Tehnički muzej »Nikola Tesla« / NASA)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni