Na današnji dan: Na Sljemenu 1977. pao prvi snijeg

Na današnji dan: Na Sljemenu 1977. pao prvi snijeg

U Philadelphiji je prihvaćen prvi ustav Sjedinjenih Američkih Država koji državu mijenja iz konfederacije u federaciju. Ustav je stupio na snagu iduće godine kada su ga potvrdile sve članice

Dogodilo se na današnji dan:

 1975. – U Beogradu umro hrvatski dirigent i skladatelj Krešimir Baranović (rođen 1894. u Šibeniku). Baranović je završio Muzičku akademiju u Beču, a nakon toga je dva mandata bio dirigent u Zagrebačkoj operi, a u Beogradu je bio profesor na Muzičkoj akademiji, kao i dirigent tamošnje opere i direktor filharmonije. Jedno je vrijeme vodio radijski orkestar u Bratislavi, gdje je bio i direktor opere. Kao skladatelj zanimao se posebno za rusku glazbu; bio je nadahnut ranim radovima Stravinskog. Također, volio je narodni melos te je stvarao i vlastiti glazbeni izričaj. Svojim djelom Licitarsko srce počeo je novu epohu u razvoju suvremenog baleta u nas.

 1977. – U noći na 18. rujna 1977. godine na Sljemenu, najvišem vrhu zagrebačke Medvednice pao je snijeg, što je najranije zabilježen snijeg na u povijesti, otkako postoje mjerenja na Medvednici. Već navečer 17. rujna izmjerena su četiri centimetra, a sutradan ujutro bilo ga je šest centimetara. Inače, prvi snijeg obično pada sredinom listopada.

Sljeme se nalazi se na nadmorskoj visini od 1033 metra. Snježni pokrivač na Medvednici prosječno traje 100 dana godišnje. Najviše razine snijega u prosjeku su zabilježene u veljači. Zanimljivo je da u zimskim mjesecima sunca na Medvednici ima u prosjeku više nego u gradu Zagrebu.

 1991.Jugoslavenska ratna mornarica je blokirala hrvatske luke: JRM je ukupno triput blokirala hrvatske luke: od rujna do studenoga 1991. bombardirajući dalmatinske gradove Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik i mnoge druge te je pokušala provesti invaziju i na otok Šoltu. No do kraja 1991. godine JRM je doživjela potpun neuspjeh u bitkama na moru te je bila prisiljena na povlačenje iz hrvatskoga mora s umanjenom i oštećenom flotom. U svibnju 1992. povukla se i s otoka Visa i Lastova.

 ustav-SAD1787. – U Philadelphiji je prihvaćen prvi ustav Sjedinjenih Američkih Država koji državu mijenja iz konfederacije u federaciju. Ustav je stupio na snagu iduće godine kada su ga potvrdile sve članice. Predsjednik ima izvršnu vlast, a zakonodavnu Kongres sastavljen od Senata i Predstavničkog doma. Vrh sudske vlasti predstavlja vrhovno savezno sudstvo.

 1877. – U Laock Abeyju umro fizičar i kemičar William H. F. Talbot (rođen 11. veljače 1800.), pionir fotografije, izumitelj fotografskog postupka s negativa na pozitiv, čime je prvi put omogućeno umnožavanje i povećavanje negativa.

Seul-OI-19881988. – U Seulu počele 24. ljetne Olimpijske igre (nakon tokijskih igara održanih 1964. godine druge u Aziji); traju do 2. listopada. Igre su nažalost zasjenjenje mnogim slučajevima konzumiranja zabranjenih supstancija.

 (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni