Na današnji dan: Lindbergh preletio Atlantik, osnovana FIFA

Na današnji dan: Lindbergh preletio Atlantik, osnovana FIFA

Američki zrakoplovac Charles Lindbergh prvi je čovjek koji je uspio preletjeti Atlantik bez slijetanja. Za to mu je trebalo 33,5 sata

Dogodilo se na današnji dan, 21. svibnja:

1908. – Veliki hrvatski i europski poznavatelj životinjskih vrsta, posebno u proučavanju mekušaca, Spiridon Brusina umro je 21 .svibnja 1908. u Zagrebu. Ubrzo pošto se vratio sa školovanja i nakon kratkog rada u školi, vratio se svojoj najvećoj ljubavi – prirodoslovlju, i to zoologiji, prešavši 1867. u Narodni muzej u Zagrebu. Muzej je podigao na visoku znanstvenu razinu, upotpunio je zbirke i knjižnicu te organizirao proučavanje domaće faune. Brusina je jedan od osnivača i prvi predsjednik Hrvatskog prirodoslovnog društva, pokretač i urednik Glasila društva.

Njegov znanstveni rad bio je bogat i raznovrstan. Napisao je oko 150 članaka, većih ili manjih dijela, od čega je čak 60 knjiga posvećeno mekušcima. Opisao je i mnogo novih vrsta i rodova, osobito tercijarnih, kojima je često davao imena prema našim narodnim prvacima i znanstvenicima. Proučavao je i ornitologiju, zauzimao se za osnivanje prve oceanografske ustanove u nas te za osnivanje zoološkog vrta u Zagrebu. Njegov znanstveni organizatorski rad imao je temeljnu važnost u razvoju biologije u Hrvatskoj, a stekao je brojna domaća i inozemna priznanja.

1914. – Hrvatski slikar Oton Gliha rođen je 21. svibnja 1914. u Črnomlju, a umro 1999. u Zagrebu. Diplomirao je na likovnoj akademiji u Zagrebu, a potom se usavršavao u Parizu. Prvi put izlagao je 1938. na izložbi »Pola stoljeća hrvatske umjetnosti«. Imao je i samostalne izložbe u Zagrebu, Beogradu, Ohridu, Sarajevu, Sao Paulu, Veneciji, Torinu, Milanu i Genovi te je dvaput bio izabran da izlaže na Venecijanskom bijenalu.

Univerzalno je prepoznatljiv po slikama gromača, a s njima je zastupljen u antologijama svjetskog slikarstva. Slikao je i pejzaže, portrete i mrtvu prirodu, a svojim uvjerljivim izričajem postao je dio europske povijesti umjetnosti 20. stoljeća.

1471.Engleska: Pobjedom samozvanoga kralja Eduarda IV. iz dinastije York, u ratu dviju ruža (engl. Wars of the Roses, prijestolonasljedni rat između dvaju ogranaka engleske kraljevske dinastije Plantagenet; trajao je s prekidima 1455–85.) konačno je poražena vladarska obitelj Lancaster.

1639.Francuska, Italija: U Parizu umro talijanski filozof i utopist Tommaso Campanella (rođen 5. 9. 1568.), pisac dijela Grad sunca, Metafizika, Teologija Poezija i dr.

1871.Francuska: Vladi vjerna vojska uz potporu pruske armije napale Parišku komunu. Krvave borbe trajale su do 28. 5. U Pariškoj komuni broje oko 25.000 mrtvih, oko 40.000 ih je zatvoreno ili internirano u Alžir i na Novu Kaledoniju. Nekoliko tjedana poslije Eugène Pottier skladao je Internacionalu, koja postaje pjesma socijalističkoga radničkog pokreta i zato je u većini država mnogo godina bila zabranjena.

Iako je komuna formalno bila obična ‘općina Pariz’, ipak je zbog svojih kontroverznih proglasa postala jedan od najvažnijih povijesnih događaja za sve revolucionarne socijalističke pokrete. Samu komunu je omogućio građanski ustanak svih revolucionarnih tendencija u Parizu poslije Francusko-pruskog rata koji je završio francuskim porazom. Tadašnja francuska vlada čvrsto je odlučila slomiti Komunu koje se u načelu bojala.

1904. – U Parizu je 1904. osnovana FIFA – Fédération Internationale de Football Association, najviša svjetska nogometna organizacija. FIFA je odgovorna za organizaciju nogometnih međunarodnih natjecanja, među kojima je najpoznatije Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održava od 1930. godine. Njezino središte je danas u Zürichu.

(Foto: HNS)

1927. SAD, Francuska: Američki letač Charles Lindbergh prvi je čovjek koji je uspio preletjeti Atlantik bez slijetanja. Za to mu je trebalo 33,5 sata. Letio je iz New Yorka u Pariz. Zrakoplovom s jednim motorom Spirit of St. Louis preletio je 6000 km, samo uz pomoć kompasa i zemljovida. Pothvat je Lindberghu donio svjetski ugled i osigurao mu mjesto među najpoznatijim osobama u povijesti zrakoplovstva.

Poštanska marka s motivom Lindberghovog zrakoplova

1972. Vatikan: Duševno poremećen muškarac čekićem je oštetio kip Pietà (hrv. Bogorodica sućutna), remek-djelo neprocjenjive vrijednosti Michelangela Buonarrotija koje se nalaze u bazilici svetog Petra.

Logo RAF-a

1975. Zapadna Njemačka: U Stuttgartu počeo sudski proces protiv jezgre terorističke skupine Baader-Meinhof (Andreas Baader, Ulrike Meinhof ); vodeća skupina RAF-a (Rote Armee Fraktion) optužena je za ubojstva, otmice, iznude, pljačke banaka i bombaške napade. Meinhof je nađena mrtva 9. 5. 1976. u svojoj ćeliji, a drugi optuženi su nakon izrečene presude počinili samoubojstvo.

1991. Indija: U Sriperumbuduru je u bombaškom atentatu ubijen političar Rajiv Gandhi (rođ. 2. 8. 1944.), od 1984. do 1989. predsjednik vlade, tada ponovno kandidat Kongresne stranke za taj položaj. Za zločin su okrivljeni šrilanski tamilski ekstremisti, jer je Gandhi 1987. godine na njih poslao indijske jedinice.

2006. – Stanovništvo Crne Gore, dotad u sastavu srpsko-crnogorske federacije na plebiscitu sa 55,5 % glasova izjasnio se za samostalnu i neovisnu državu; smanjena dotadašnja zajednička država Srbija i Crna Gora 5. 6. preimenovala se u Srbiju.

Crnogorcima je tada neovisnost propagirao Blok za neovisnu Crnu Goru na čelu s Milom Đukanovićem, dok im je suprotstavljen bio Blok za očuvanje Državne Zajednice Srbije i Crne Gore koji je predvodio Predrag Bulatović na čelu. Na drugi referendum (prvi je bio 1992.) je izašlo 86,3 % građana, a njegov rezultat je bio vrlo tijesan jer je za prihvaćanje neovisnosti bilo potrebno najmanje 55 % glasova. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni