Na današnji dan Jan Palach se zapalio u Pragu

Na današnji dan Jan Palach se zapalio u Pragu

Češki student povijesti i političke ekonomije na Karlovom sveučilištu u Pragu Jan Palach polio se benzinom i zapalio 16. siječnja 1969. godine u znak prosvjeda protiv invazije na Čehoslovačku (1968. godine) koju su pod vodstvom SSSR-a poduzele države članice Varšavskog pakta, osim Rumunjske. Tom je invazijomm slomljeno oslobađajuće Praško proljeće u tada komunističkoj Čehoslovačkoj.

Palach se zapalio u Pragu na Vaclavskim namjestima, a prema pismu koje je poslao prije svog čina postojala je tajna organizacija ljudi spremnih na samospaljivanje do ispunjenja njihovih uvjeta. No čini se da takva grupa ipak nikad nije postojala. Palach je u svom pismu tražio zabranu cenzure i obustavu distribucije službenog glasila sovjetskih okupacijskih trupa. Jan Palach je tražio da Česi i Slovaci njegove zahtjeve podrže generalnim štrajkom.

Jan Palach je rođen 11. kolovoza 1948. , a od ozljeda samospaljivanja je umro nakon tri dana, 19. siječnja 1969. godine u bolnici. Pogreb Jana Palacha prerastao je u prosvjed protiv okupacijskih vlasti. Sljedećeg mjeseca, 25. veljače na Vaclavskim namjestima u znak prosvjeda spalio se drugi student Jan Zajíc. U travnju iste godine spalio se Evžen Plocek u Jihlavi.

Palach je postao simbol otpora sovjetskoj dominaciji u istočnoj Europi, posebice u Čehoslovačkoj, ali istovremeno i tadašnje nemoći stanovništva da postigne željenu promjenu. Njegov grob postao je mjesto hodočašća zbog čega je njegove posmrtne ostatke tajna policija iskopala u listopadu 1973. godine, kremirala ih, a urnu poslala njegovoj majci na selo petnaestak kilometara od Praga. Punu godinu dana njegovoj majci nije bilo dopušteno sahraniti posmrtne ostatke sina. Nakon demokratskih promjena u Čehoslovačkoj, oni su ponovno pokopani u Pragu.

(Zg-magazin)