Na današnji dan izašao prvi broj časopisa “Danica”

Na današnji dan izašao prvi broj časopisa “Danica”

(Foto: Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti)

Uz drugi broj Novina Horvatzkih (“Narodne novine”), 10. siječnja 1835. izlazi i tjedni književni prilog Danicza Horvatzka, Slavonzka y Dalmatinzka (Danica Horvatska, Slavonska i Dalmatinska). Pokretač tog prvog hrvatskog književnog lista, glavni urednik i izdavač bio je Ljudevit Gaj.

Književni list je izlazio od 1835. do 1867., ali s prekidima. Isprva na jeziku i pravopisu kajkavske književnosti, a od 1836.  godine na štokavskom narječju. Budući da Gajeve novine nisu imale dopuštenje za samostalno oblikovanje i plasiranje političkih vijesti, od početka izlaženja pa do 1848. godine, Danica je zapravo imala ulogu središnjega glasila hrvatskog preporodnog pokreta. Osim toga, Danica je pridonosila i afirmaciji štokavskog narječja. List više puta mijenja ime u Danica ilirska.

Najvjerniji suradnici lista bili su Dragutin Rakovac, Ljudevit Vukotinović i braća Ivan i Antun Mažuranić.

U Danici su objavljene sve važnije budnice. Bila je medij jezične standardizacije i kulturno-političke integracije. Prvi objavljeni prilog pisan štokavštinom i prema Gajevu pravopisu bila je budnica Antuna Mihanovića Horvatska domovina (br. 10 iz 1835), koja je, kada je uglazbljena, postala hrvatskom himnom.

U Knjižnici HAZU originalni primjerci časopisa čuvaju se u trezoru, a Knjižnica posjeduje i njegove pretiske. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni