Na današnji dan: Ferdinand Magellan uplovio u Tihi ocean

Na današnji dan: Ferdinand Magellan uplovio u Tihi ocean

Na današnji dan, 28. studenoga 1520. godine, jedan od najvećih moreplovaca u povijesti, Portugalac Ferdinand Magellan, uplovio je u Tihi ocean iz Atlantskog oceana kroz prolaz koji danas nosi njegovo ime.

Mageljanov prolaz (španj. Estrecho de Magallanes) je morski prolaz na krajnjem jugu Južne Amerike, dug oko 580 km (360 milja). Prolaz odvaja južnoameričko kopno od otoka Ognjene zemlje i drugih nebrojenih manjih otočića. Ovo je najveći i najvažniji prirodni prolaz između Atlantskog i Tihog oceana.

Tihi ocean je najveća morska površina na svijetu i kao takva bila je neistražena sve dok se nisu počeli graditi brodovi koji su mogli prijeći velike udaljenosti i koji su bili kapacitirani da mogu ponijeti velike zalihe hrane i pitke vode za moreplovce.

Tihi ocean (od latinskog Mare Pacificum, hrvatski Mirno more) zauzima trećinu Zemljine površine, bolje rečeno 179,7 milijuna km2, što je više od ukupne površine cjelokupnog Zemljinog kopna. Ime mu je dao upravo Ferdinand Magellan.

Magellan je 1519. godine s 270 mornara krenuo na put oko svijeta. Bio je to u ono vrijeme više nego hrabar i odvažan pothvat.

Nakon burnog prelaska iz Atlantika u Tihi ocean kroz morski prolaz koji se nalazi između južnog vrha Južne Amerike i Antarktike, Magellan je zaključio da je u mirnim vodama kad je stigao do Tihog oceana, i baš zato ga je tako nazvao. Naime, oluje, hladni vjetrovi i opasne hridine usporile su Mageljanovu ekspediciju pa im je trebalo punih 38 dana da preplove ne tako velik komad mora, po svemu težak za normalnu plovidbu.

Nažalost, ni Tihi ocean danas više nije tih i miran. Na njegovim su rubovima smješteni veliki vulkani koji tvore Pacifički vatreni prsten, a koji uzrokuje visoke, duge i smrtonosne valove koje nazivamo cunami.

Pripremila: Melita Funda