Na današnji dan 1958. predstavljen prvi osobni automobil nizozemske marke DAF

Na današnji dan 1958. predstavljen prvi osobni automobil nizozemske marke DAF

Na današnji dan, 7. veljače 1958. godine, predstavljen je prvi automobil popularne nizozemske marke DAF.

Predstavljanje modela 600 održalo se na prestižnom amsterdamskom salonu. Bilo je to ostvarenje sna za braću Van Doorne – proizveli su mali putnički automobil.

Time je Nizozemska dobila svoju prvu velikoserijsku marku u povijesti automobila, uz još nekoliko maloserijskih proizvođača. Plasiranjem ovog vozila na tržište, DAF je postao popularan, ali budući da su bili mala tvornica i nisu mogli samostalno opstati na tržištu, polovicom 1970-ih kupio ih je Volvo.

Gledajući ukupno, to nije bilo jako dobro vozilo, međutim, sustav automatskog kontinuiranog mjenjača bez brzina činio ga je zanimljivim u tehnološkom smislu. Tada inovativni bezstupanjski Variomatic mjenjač  zapravo je sustav kakvog danas vidimo na skuterima.

Popularno vozilo s mjenjačem Variomatic je u svojim brojnim inačicama (modeli DAF 600, 33, 44, 55 i tako dalje) postiglo proizvodnju od preko osamsto tisuća primjeraka.

Osnivač tvrtke DAF, Hub Van Doorne rođen je 1900. godine u siromašnoj obitelji kovača. Školu je napustio kad mu je bilo svega deset godina. Nakon očeve smrti pokušavao je prehraniti obitelj. Zaposlio se u strojarskoj radionici gdje je stekao osnovna tehnička znanja.

Njegova ljubav prema automobilima dovela je do osnivanja tvrtke 1928. godine, a u poslu mi se tada pridružio i njegov brat Wim. U početku su se bavili preradama i popravcima. Suosnivač i investitor bio im je Huenges, izvršni direktor lokalne pivovare kojem je Hub Van Doorne popravljao vozila. Poduzetnik Huenges bio više nego zadovoljan Hubovim radom te je odlučio podržati braću Van Doorne u ostvarenju njihove vizije. Godine 1976. Odjel osobnih automobila su prodali Volvu, te su se fokusirali na razvoj i proizvodnju autobusa i kamiona.

Pripremila: Melita Funda