Na Dan sv. Florijana uručeni pokali najuspješnijim vatrogasnim postrojbama

Na Dan sv. Florijana uručeni pokali najuspješnijim vatrogasnim postrojbama

U povodu Dana sv. Florijana i obilježavanja Međunarodnog dana vatrogasaca, gradonačelnik Milan Bandić, u društvu suradnika, primio je u ponedjeljak u palači Dverce predstavnike vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba i najuspješnijih DVD-ova u 2014.

Tom prigodom gradonačelnik Bandić uručio je pokale najuspješnijim društvima Vatrogasne zajednice u 2014. godini: za 3. i 2. mjesto pokale su dobili DVD Kupinečki Kraljevec i DVD Sesvete, dok su prvo mjesto, treću godinu zaredom, osvojili vatrogasci DVD-a Hrašće.

Prema riječima predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatka Križanića u Zajednicu je udruženo 55 dobrovoljnih vatrogasnih društava u kojima ukupno djeluje 8656 članova: 533 članova djece uzrasta od 6 do 12 godina, 1649 članova mladeži od 12 do 18 godina, 3534 članova vatrogasnih postrojbi te 2940 pričuvnih članova.

Podsjetimo, u razdoblju između dva svjetska rata, na blagdan sv. Florijana i Dan vatrogastva, 4. svibnja, vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast svome zaštitniku, pozivali sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali zastave s njegovim likom te pokazivali akcije gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine na javnim vježbama.

Od 1945. do 1990. Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s njegovim likom, a u hrvatsko vatrogastvo se vratio nakon osamostaljivanja Hrvatske 1991.

vatrogasci_dverce

(zagreb.hr /zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni