Na Cvjetnom trgu održana kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Na Cvjetnom trgu održana kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Pod sloganima „I jedanput je nasilje“ i „Pravosuđe ne štiti žene“ u subotu je na zagrebačkom Cvjetnom trgu osmu godinu zaredom držana kampanja pod nazivom Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (One Billlion Rising).

Svjetska kampanja usmjerena ja na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama kao jednom od najtežih oblika kršenja ljudskih prava te njegovom sprječavanju. Kampanju su u Hrvatskoj organizirale Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI- Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga „U dobroj vjeri”, Zaklada Solidarna, RODA- Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja u Hrvatskoj i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

U programu su sudjelovale osobe iz javnog života, producentica Jelena Veljača, glazbenica iz banda Mangroove, glumica Barbara Nola, aktivistkinja za ženska ljudska prava Sanja Bilas i koordinatorica kampanje Milijarda ustaje Rada Borić. Iznesena su potresna svjedočenja žena koje su proživjele razne oblike nasilja.

Sudionici kampanje su i minutom šutnje odali počast okrutno ubijenoj 16-godišnjoj djevojci u Malom Lošinju.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su glazbeni sastavi Pol 9 kod Sabe, OSDS, izvođačice Nera Mamić i Mirna Škrgatić, dok su Drum ‘n’ bijes i Zli bubnjari glasnim bubnjanjem stvorili atmosferu borbenosti.

„Danas smo solidarni prema ženama koje su proživjele nasilje i koje možda u jednom trenutku žive nasilje. Jako je dobro da pokušamo senzibilizirati javnost da je svaka vrsta nasilja nedopustiva“, izjavila je Rada Borić, koordinatorica kampanje Milijarda ustaje. Naglasila je da je prema službenim statistikama Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svog života doživjela neki oblik nasilja. Upozorila je da je u Hrvatskoj, jednako kao i u svijetu, nasilje nad ženama izuzetno prisutno u svim oblicima te je jako važno prepoznati te oblike nasilja.

„Zabrinjava da se javljaju novi oblici nasilja. Danas svjedočimo seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu i seksizmu. Ako se pogleda primjerice presuda županu Tomaševiću koji je za nasilje u obitelji dobio 10 mjeseci uvjetno, kao da se neadekvatnim sankcioniranjem počinitelja šalje poruka da je nasilje dopušteno”, rekla je Borić. Ustvrdila je da su kazne za počinitelje preblage te podsjetila da je predsjednik Vlade Andrej Plenković obećao da će se provesti drugačija briga oko prava žena.

„Jedna od najslabijih karika je naše pravosuđe. Jako je važno i obrazovanje dječaka i djevojčica. Nemamo građanski odgoj, gdje bi djeca mogla naučiti o različitosti rodnih uloga, da jedni druge moraju poštovati“, zaključila je Borić.

Protiv nasilja općenito se javno zalaže mladi redatelj i glumac Miran Kuspahić. „Prešutno odobravanje obiteljskog nasilja je ozbiljan globalni problem, a u našoj zemlji posebno. Hrvatska je još uvijek dosta patrijarhalno društvo i nasilje, pa i ono psihičko, podrazumijeva se kao nešto normalno‘, što je potpuno nedopustivo”, rekao je za ZG-magazin Kuspahić.

Smatra da se u Hrvatskoj ne čini dovoljno po pitanju nasilja:„Imamo legislativu, ali određeni postojeći zakoni se ne provode adekvatno. Time se šalje pogrešna poruka, ljudi prestaju vjerovati u pravosuđe te preuzimaju i zakon u svoje ruke što je nedopustivo u bilo kojoj civiliziranoj zemlji”.

Glazbenica Željka Veverec je istaknula da se treba treba boriti protiv nasilja nad ženama, ali i nad drugim živim bićima. „Statistički žene vode što se tiče nasilja i to je grozna stvar. Neki slučajevi su pokazali da se očito nije dovoljno napravilo na zaštiti. Mislim da još postoji puno prostora da bi se žene i djevojčice bolje zaštitile te da se i cijeli sustav napravi boljim i za druge”, smatra glazbenica.

Kampanju su podržali i brojni Zagrepčani. Jedna od njih je E. D. F. (*podaci poznati redakciji). „Nasilje oštro osuđujem. Institucije ne rade svoj posao, odnosno ne odrađuju na vrijeme sve ono što bi trebale. Moja 15-godišnja kći je prije godinu dana bila žrtva obiteljskog nasilja, jer ju je pretukao otac dok sam bila u bolnici. Još uvijek ima traume, boji se sama spavati noću i ide psihijatru“, ispričala nam je očajna majka.

Ivana Vranješ