Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan zdravlja

Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan zdravlja

U Zagrebu je prošle godine umrlo više od 8000 ljudi, a oko 3500 osoba je umrlo od posljedica kardiovaskularnih bolesti i drugih cirkulacijskih bolesti, nakon čega slijede maligne bolesti

Ivana Vranješ

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu je pod motom „Zdravlje za sve“ obilježen Svjetski dan zdravlja. Zainteresirani građani su mogli besplatno izmjeriti ukupni kolesterol, testirati se na bakteriju Helicobacter pylori, a muškarci napraviti pretrage PSA vrijednosti (tumorski biljeg za prostatu).

Također su građani mogli izračunati kardiovaskularni rizik i izmjeriti krvni tlak te se upoznati s preventivnim programima. Obilježavanje su organizirali Grad Zagreb i Hrvatska komora zdravstvenih radnika, strukovni razred a medicinsko-laboratorijsku djelatnost u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Zakladom „Hrvatska kuća srca“.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ Ivana Portolan Pajić je rekla kako se obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja ove godine pod motom „Zdravlje za sve“ želi skrenuti pozornost na važnost dostupnosti zdravstvene zaštite. Naglasila je da osim što građani mogu obaviti razne pretrage, stručnjaci im daju savjete o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, o spolnom zdravlju, o važnosti prevencije prekomjerne tjelesne težine i debljine.

 „ Grad Zagreb i Zaklada „ Hrvatska kuća srca“ prilikom Svjetskog dana zdravlja stavlja naglasak na važnost prevencije i prepoznavanja kardiovaskularnih bolesti, s obzirom da se radi o bolestima koje u Hrvatskoj čine visoki morbiditet i mortalitet“, rekla je doktorica Portolan Pajić. Spomenula je da Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” izadao najnoviji Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba koji govori o stanju zdravlja ljudi u Zagrebu. Naime, u Zagrebu je prošle godine umrlo više od 8000 ljudi, a oko 3500 osoba je umrlo od posljedica kardiovaskularnih bolesti i drugih cirkulacijskih bolesti, nakon čega slijede maligne bolesti.

„Savjeti za prevenciju su uvijek isti, vrlo jednostavni. Treba krenuti iz vlastitog doma sa zdravim navikama , zdravo se hraniti, više se kretati te odbaciti duhanski dim“, poručila je doktorica Portolan Pajić.

Jedna od Zagrepčanki koja je izmjerila ukupni kolesterol je Marija Bartolić. Naglasila je da vodi brigu o svom zdravlju.

„Jedanput godišnje kontroliram kolesterol. Važno mi je na vrijeme ići na liječničke preglede. Nikada ne čekam da me nešto zaboli pa da idem liječniku. S obzirom na godine uvijek ima zdravstvenih problema, ali je uvijek jako važna prevencija“, rekla je za Bartolić za ZG-magazin.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni