Na “Crni petak” potrošnja pala za 7,75 posto

Na “Crni petak” potrošnja pala za 7,75 posto

(Ilustracija: Sergei Belozerov, Pixabay)

Od četvrtka do nedjelje pad još veći, 22 posto

Hrvatski su građani ove godine od četvrtka do nedjelje (od 26. do 29. studenoga) potrošili 802,69 milijuna kuna, prema podacima Porezne uprave za djelatnost trgovine na malo. Radi se o padu od 22 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kada je potrošnja premašila milijardu kuna. Kada usporedimo samo petak ove i prošle godine, radi se o padu od 7,75 posto, s 424,54 na 391,66 milijuna kuna.

„Prije pandemije koronavirusa, Crni petak tradicionalno je označavao početak povećane potrošnje. Naravno, i ove su godine građani iskoristili popuste i promotivne akcije, posebno online. No, s obzirom na gospodarske posljedice pandemije, smanjena sklonost potrošnji je bila očekivana“, rekla je voditeljica Odjela za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić.

Izvorno je prodaja po promotivnim cijenama u sklopu tzv. Black Fridaya počela na američkom tržištu. Posljednjih se godina kupnja po sniženim cijenama krajem studenoga, prosječno od 20 do 70 posto, proširila na cijeli svijet pa tako i na Hrvatsku. Sve se više trgovaca odlučuje za prodaju po sniženim cijenama, a neki od njih svoje promotivne prodaje provode i cijeli tjedan, kroz tzv. Black Week. Najčešće se kupuje elektronika, potom odjeća i obuća.

Posebni oblici prodaje u Hrvatskoj regulirani su Zakonom o zaštiti potrošača, koji definira pitanja, kao i pravila provođenja prodaje na taj način. Kod posebnih oblika prodaje nema propisanih raspona sniženja, no nužno je držati se dobre trgovačke prakse, kao i ostalih pozitivnih zakonskih propisa. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni