Na čelu tvrtke u kojoj glavnu riječ vode žene

Na čelu tvrtke u kojoj glavnu riječ vode žene

Tvrtka ima 165 zaposlenika, a među rijetkima u Hrvatskoj prednjači i po broju zaposlenih žena, koje čine 65 posto ukupno zaposlenih. Žene su u Biovegi na visokim pozicijama, a osim Boban Pejić koja je predsjednica uprave, na čelu Planetopije i Makronove su žene. „To nismo namjerno napravili, nego nismo bili opterećeni sa stavovima, već smo birali kvalitetne ljude. Žene su sjajne suradnice i na njih se stvarno možete osloniti. Kod nas ne postoji razlika u plaćama i čini mi se da su žene kod nas čak i bolje plaćene.“

Pitanje usklađivanja obiteljskih i poslovnih obaveza problem je s kojim se susreće većina zaposlenih žena. Upravo zbog te nemogućnosti, ali i nedostatka potpore društva i okoline, žene se nerijetko odlučuju posvetiti isključivo obitelji i brizi za djecu. Ekonomska kriza koja u Hrvatskoj traje već šestu godinu u posebno nepovoljan položaj stavila je žene koje žele raditi, čime se znatno pogoršao njihov položaj na tržištu rada. Za žene se često kaže kako su izdržljivije, vrednije te kako problemima pristupaju dublje. Analize pokazuju kako su manje sklone koruptivnim radnjama te kako u poslu ne vole previše riskirati. Stoga je za svako društvo posebno važno podupirati žensko poduzetništvo. Upravo je ono imalo posebnu ulogu u ovim kriznim vremenima u Hrvatskoj, a naročito ohrabruju pozitivni primjeri koji kontriraju negativnim statističkim pokazateljima.

“Biti poduzetnica danas u Hrvatskoj jedan je polumazohistički proces u kojem morate biti svjesni da podnosite puno više od onoga što podnose poduzetnice u Europi”

Na tribini Koliko smo zapravo ravnopravni?, o položaju žena na tržištu rada, koju je organizirala Udruga „ZG“- za promicanje proizvodnih djelatnosti, turizma i samozapošljavanja sudjelovala je i Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega. Riječ je uspješnoj tvrtki u čiji vlasnički portfelj ulazi i izdavačka Planetopija, edukacijska ustanova Makronova i prvo Hrvatsko ekološko imanje Zrno, koje u svojoj djelatnosti ima i bio restoran. Tvrtka ima 165 zaposlenika, a među rijetkima u Hrvatskoj prednjači i po broju zaposlenih žena, koje čine 65 posto ukupno zaposlenih. Žene su u Biovegi na visokim pozicijama, a osim Boban Pejić koja je predsjednica uprave, na čelu Planetopije i Makronove su također žene. „To nismo namjerno napravili, nismo bili opterećeni sa stavovima, već smo birali kvalitetne ljude. Žene su sjajne suradnice i na njih se stvarno možete osloniti. Kod nas ne postoji razlika u plaćama i čini mi se da su žene kod nas čak i bolje plaćene. Naš sustav broji oko 100-njak djece, a u našem sustavu dosta muškaraca koristi rodiljni dopust i na to smo ponosni. To je izazov jer su troškovi rada u Hrvatskoj visoki, no ne pada nam na pamet da žene radi toga diskriminiramo. Polazim od toga da sam i ja majka i zašto bi svojoj zaposlenici željela nešto manje od toga?“, rekla je Boban Pejić.

boban-pejic-kolko-tribina

„Društvo koje se raduje uspjehu drugih je uspješnije“

Ona je skrenula pozornost na činjenicu kako se uvjeti poslovanja danas drastično brzo mijenjaju pa se često događa da žene po povratku s porodiljnog dopusta ne dočeka isto radno mjesto. „To zvuči kao diskriminacija, no to nije uvijek slučaj“, pojašnjava Boban Pejić.

Ona je istaknula važnost cjeloživotne edukacije, za koju smatra da je garancija očuvanja radnih mjesta. „Mi smo kao društvo često jalni. Zato se kaže da Hrvati podnose sve osim uspjeha. To su faktori koji otežavaju funkcioniranje. Društvo koje se raduje uspjehu drugih je uspješnije, ono raste i razvija se. Kada se susrećete sa situacijama gdje se vašem uspjehu uvijek pokušava naći neka mana i kad vas se želi povući dolje, onda su to uz faktore krize, jako otežavajuće okolnosti. Stoga je biti poduzetnica danas u Hrvatskoj jedan polumazohistički proces u kojem morate biti svjesni da podnosite puno više od onoga što podnose poduzetnice u Europi. No, to nas neće zaustaviti i obeshrabriti. Moramo prihvatiti realnost koja nije ružičasta i to na način da razvijamo različita partnerstva“, rekla je Boban Pejić.

Ne možeš biti savršen(a)

Iako žene često kažu kako je ključ za usklađivanje privatnih i poslovnih obveza u savršenoj organizaciji, poduzetnica Boban Pejić kaže da se s time ne bi složila. „Tako se čovjek može pretvoriti u stroj, jer kuća ti može biti uredna, djeca popeglana, a u dubini duše ti možeš biti nezadovoljna. Ja sam prihvatila to da ne mogu biti savršena niti privatno niti poslovno, no važno je zadržati količinu humora i smijati se svemu onome što ne možete napraviti. Čini mi se da smo mi žene sklone sebe stavljati na posljednje mjesto jer uvijek je nešto prije nas čemu dajemo prioritet“, smatra Boban Pejić. Ona je rekla kako savjetuje žene da kada počnu to raditi da se sjete vožnje u avionu i demonstracije stjuardesa koje govore kako staviti masku za kisik u slučaju potrebe. „One ne kažu tada stavite masku za kisik svima oko sebe, nego stavite masku sebi. Mislim da je važno da žena sebe ne zanemari, jer kad žena brine o sebi i kad ima energiju onda to može podjeliti i s drugima i sa svojom obitelji“, zaključila je poduzetnica Boban Pejić.

„Podržavajmo jedni druge, imajmo pozitivan stav. Čini mi se da je to danas neophodno za iscjeljenje Hrvatske na različitim razinama“, zaključila je Boban Pejić.

Plakat_Ona_3

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni