Na Bundeku se održava prvi disc golf turnir u Zagrebu

Na Bundeku se održava prvi disc golf turnir u Zagrebu

Turnir započinje u subotu u 9:30 i igrači će odigrati dvije runde po 18 staza, a najzanimljiviji dio za publiku biti će u 16 sati kada će se održati finalni dio natjecanja sa najboljih pet igrača

Na prostoru parka Bundek, točnije oko malog jezera te na površinama prema Aveniji V. Holjevca i Mostu slobode se tijekom vikenda 2. i 3. travnja odigrava prvi međunarodni disc golf turnir pod nazivom Bundek Open.

Na turniru će sudjelovati 20-ak natjecatelja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, ali i SAD-a. Kako je ovo prvo izdanje turnira broj igrača biti će relativno mali, no iskustvo s dosadašnjih turnira govori da će, ukoliko turnir postane tradicionalan što je i namjera organizatora, broj sudionika rasti iz godine u godinu. Na isti način je započeo i npr. Varaždinski Drava Forester, koji je u 4. izdanju u studenom 2015. godine okupio 70-ak igrača iz SAD-a i 11 Europskih zemalja.

Turnir započinje u subotu u 9:30 i igrači će odigrati dvije runde po 18 staza, a najzanimljiviji dio za publiku biti će u 16 sati kada će se održati finalni dio natjecanja sa najboljih pet igrača.

U nedjelju će se događanje nastaviti rekreativnim turnirom parova u kojem mogu sudjelovati i zainteresirane osobe koje do sada nisu isprobale disc golf, samo se za isto moraju prijaviti putem web stranice turnira.

Organizatori turnira su tvrtka Lagoda j.d.o.o. i Hrvatski Flying Disc Savez.

Turistički potencijal ovog sporta je prepoznalo i Ministarstvo turizma dodijelivši potporu za razvoj sportsko-rekreativnog turizma kroz disc golf, a taj primjer su slijedili i Primorsko-goranska županija na čijem je izletištu Platak 2014. godine uređen 1. stalni disc golf teren u Hrvatskoj. Do danas su uređena još dva terena i to u Varaždinskim Toplicama te u Toplicama Sveti Martin, a još nekoliko gradova i općina razmatra u 2016. godini ulaganje u uređenje disc golf terena S obzirom na porast interesa za ovaj sport, te uz realnu mogućnost da se u 2016. godini diljem Hrvatske uredi još nekoliko javnih terena naša bi zemlja vrlo brzo zbog svojih prirodnih ljepota mogla postati top-destinacija za disc golfere, ali i za sve druge zaljubljenike u aktivan odmor u prirodi.

Što je disc golf?

Ne znate što je disc golf? Niste jedini, s obzirom da je u Hrvatskoj ovo sport kojem tek počinje rasti popularnost. Sport je atraktivan, zanimljiv i ono što je najvažnije – jeftin, kako za organizatore tako i za same igrače.

Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači, umjesto da koriste palicu i lopticu, bacaju posebno dizajnirane diskove u disc golf koš. Najvažnija razlika između klasičnog golfa i disc golfa je da za potonji nisu potrebni skupi, umjetni tereni već je za dobar teren idealna netaknuta priroda. Postavljanje samog terena ne zahtijeva nikakve intervencije u prirodi i prirodnim preprekama, štoviše, što zahtjevnije to bolje.

Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (www.pdga.com). Prema statistici PDGA-a od 8 do 12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, a redovitih igrača u svijetu ima oko 2 milijuna.

Tokom 2015. godine diljem svijeta održano je 2.581 natjecanje sa ukupnim nagradnim fondom od preko 3.5 milijuna američkih dolara. Zanimljivost je da se broj održanih natjecanja udvostručio od 2010. godine kada je održano 1.215 natjecanja.

Da je sport pogodan za igrače svih dobi pokazuje i evidencija članstva PDGA-a prema kojoj je 30 % članova staro od 20-29 godina, 33 % od 30-39 godina te čak 29 % starijih od 40 godina. (zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni