Na Bundeku otvoren 52. Floraart

Na Bundeku otvoren 52. Floraart

(Foto: Facebook)

»Unatoč turbulentnome gospodarskom i društveno-političkom vremenu koje živimo i koje nam često svakodnevicu pretvara u sivilo, Floraart uvijek u svoj grad donese pozitivno ozračje i energiju«, rekao je direktor Zrinjevca Igor Toljan

Međunarodni svjetski sajam cvijeća Floaart otvorio je u ponedjeljak, 8. svibnja svoja vrata. Izložbu je svečano otvorila saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić, koja je izložbu otvorila i lani. Na svečanom otvorenju na glavnoj pozornici koja se nalazi na livadi na istočnom dijelu parka Bundek nastupio je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Ovogodišnji, 52. Floraart prostire se na više od 300.000 m2 izložbenog prostora. Do nedjelje, 14. svibnja posjetitelji mogu besplatno razgledati različito ukrasno bilje, instalacije od rezanog cvijeća, opremu za uređenje vrtova i ostale sadržaji vezane uz hortikulturu. Treba istaknuti kako osim dvjestotinjak domaćih izlagača, na ovogodišnjoj izložbi cvijeća i ukrasnog bilja sudjeluju 18 predstavnika iz deset zemalja, odnosno iz Francuske, Italije, Mađarske, Belgije, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Njemačke, Nizozemske, Slovenije i Švicarske.

 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da se izložba zadnjih 12 godina održava na Bundeku, gdje se prije nije mogla održavati jer nije bio uređen.

»Kad smo ga uredili, onda smo se ovdje preselili. I ovo sigurno je najveća i najljepša cvjetna manifestacija u ovom dijelu Europe«, istaknuo je Bandić te zahvalio svima koji su tu izložbu napravili. »Ovo što rade vrijedne ruke naših djelatnika iz Zrinjevca je ravno umjetnosti. I hvala im od srca«, rekao je Bandić.

Voditelj Zrinjevca – podružnice Zagrebačkog holdinga Igor Toljan istaknuo je da je Floraart dragulj u bogatoj zbirci događaja u Zagrebu, gradu koji mnogi s razlogom nazivaju »gradom cvijeća«. Dodao je da ta izložba Zagreb predstavlja kao središte visoke europske i svjetske vrtne i perivojne kulture. »Ova izložba što je starija, to postaje sve mlađa i ljepša te takvo ozračje širi cijelim Zagrebom«, istaknuo je Toljan. Rekao je da Floraart, unatoč turbulentnome gospodarskom i društveno-političkom vremenu koje živimo i koje nam često svakodnevicu pretvara u sivilo, uvijek u svoj grad donese pozitivno ozračje i energiju.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban naglasila je kako je za sve posjetitelje izložbe osiguran besplatan prijevoz na izvanrednoj autobusnoj liniji Mažuranićev trg – Botanički vrt – Bundek te vlakićem od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma do Bundeka. Posjetitelji će se moći voziti i u električnom vlakiću koji će kružiti asfaltiranom stazom oko jezera Bundeka, gdje je izložba.

Program za djecu i starije

Na Bundeku će građani mogu sudjelovati u stručnim predavanjima, kreativnim radionicama, ali i kupnji sezonskog cvijeća po pristupačnim cijenama. Upravo će se dio radionica održati u Botaničkom vrtu gdje će se održati i poznati najprestižnije natjecanje – Hrvatski kup florista. Ono će se održat u četvrtak, 11. svibnja s početkom u 12 sati, dok će sudionici natječaja za najljepši kućni vrt Zagreba i okolice – Floraart 2017. biti predstavljeni u petak, u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta.

Osim programa za odrasle, Florart se pobrinuo da i djeci ne bude dosadno. S toga je i ove godine pokrenut FLORAGRAD. Ondje će se svakog dana održavati kazališne predstave u vremenu u 11 i 18 sati, pa će tako Tvornica lutaka izvoditi brojne predstave. Također, glumac Dražen Bratulić čitat će priče svaki dan u 17 sati, a vikendom i u 10 sati. Osim spomenutog kazališnog djela, djeca će moći pohađati i i razne radionice te i kutak s domaćim životinjama koji se tradicionalno nalazi na zapadnom dijelu parka, iza malog jezera. Organizatori nadodaju da će se i ove godine poseban dio programa održat će se na glavnoj pozornici. Zadnjeg dana Florarta , 14. svibnja, obilježit će se Dani dječjih vrtića Grada Zagreba, a od 16:30 sati na programu je i velika Dječja zborijada.

Svoj dio pažnje je dobila i treća životna dob. Za nju je također osmišljen program. Naime, Gradska ljekarna Zagreb organizirati će niz javno-zdravstvenih akcija i predstavljanja. Na izložbenom prostoru Gradske ljekarne, za treću životnu dob svakodnevno će biti organizirano mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka i pulsa te vitaminsko-mineralnog statusa, kao i ispitivanje sluha, te program probira (ranog otkrivanja bolesti) u sklopu prevencije moždanog udara. Uz to provodit će i brojna savjetovanje te organizirati zanimljive radionice izrade ulja protiv celulita, aroma spreja protiv komaraca i pekmeza za sunčanje te balzama za usne.

Iako na službenim stranicama Zrinjevca stoji kako će Floraart biti zatvoren nastupom Zagrebačke filharmonije zatvara spomenutu manifestaciju, iz spomenute kuće su nam demantirali spomenutu informaciju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni