Na Bundeku otkrivena bista Mahatme Gandhija

Na Bundeku otkrivena bista Mahatme Gandhija

(Foto: zagreb.hr)

U povodu 150. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija u srijedu je na Bundeku otkrivena bista tog istaknutog političara, humanista i vođe pokreta za neovisnost Indije. Bistu su u nazočnosti mnogobrojnih visokih uzvanika otkrili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Vlade Andrej Plenković i veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj Ariandam Bagchi.

Autor brončane biste je nagrađivani indijski kipar Ram Vanaji Sutar. Insijski veleposlanik Ariandam Bagchi je podsjetio kako je prilikom svog prvog službenog posjeta indijski predsjednik Ram Nath Kovind najavio da će Indija darovati Hrvatskoj Gandhijevu bistu te je izrazio zadovoljstvo što se njegovo obećanje ubrzo i ostvarilo.

Zahvalio je gradonačelniku Bandiću i Gradskoj upravi što su odlučili da bista bude upravo na Bundeku.

„Za Indijce Gandhi je otac nacije, čovjek koji nas je doveo do slobode i oslobodio od kolonijalne vladavine svojim jedinstvenim oružjem, nenasiljem. Težio je da nas povede ne samo do političke neovisnosti, nego i do bolje Indije, čvrščih načela“, istaknuo je indijski veleposlanik. Kazao je da je Gandhi bio više od indijskog vođe te su ga njegov život i vrijednosti pretvorili u globalnog apostola mira i nenasilja.

„Gandhijev život je bio njegova poruka. Svojim je djelima inspirirao ljude“, poručio je Bagchi. Izrazio je uvjerenje da će današnje otkrivanje biste omogućiti novim naraštajima da doznaju o trajnoj poruci koju je Gandhi poslao svijetu. „Nadam se da će ova bista postati zanimljivo mjesto građanima Zagreba i turistima“, dodao je.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da je bista vrijedan dar koji predstavlja simbol mira, poštivanja i prijateljstva.

„Grad Zagreb je otvorena europska metropola za sve naše prijatelje, grad u kojem je svaki njegov žitelj prihvaćen i voljen. Upravo su to vrijednosti koje je za svog života predano zastupao, protežirao i promovirao Gandhi”, izjavio je gradonačelnik Bandić. Dodao je da on nije samo velikan Indije, već i cijelog svijeta, a njegovo djelovanje za života ostavilo je trajni trag na stanovništvo čitave zemlje.

„Ova bista je samo jedan od simbola zahvalnosti i poštivanja koje želimo iskazati toj iznimnoj osobi, čiji neizbrisiv trag trebamo baštiniti i čuvati za buduće generacije“, poručio je Bandić. Izrazio je uvjerenje da je današnji događaj samo jedan u nizu koraka u izgradnji snažnijeg prijateljstva između dviju zemalja te je poručio da Indija u Zagrebu ima istinskog prijatelja.

 „Neka ovaj spomenik potakne naše sugrađane na još više ljubavi, mudrosti, otvorenosti, razboritosti i osjećaja za istinske vrijednosti“, kazao je Bandić.

 U prigodnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da su Ujedinjeni narodi Gandhijev rođendan proglasili Međunarodnim danom nenasilja.

„Tu poruku nenasilja, rješavanja problema pa i otpora mirnim putem Gandhi je kao univerzalnu poruku iz svog autoriteta i univerzalne uloge kao političara, velikog državnika distribuirao za vječnost i za cijeli svijet. Njegov način života, moralni autoritet, skromnost, asketizam, osobni primjer bio je način kako je pomogao svojoj zemlji i svom narodu da stekne neovisnost”, izjavio je Plenković.

Zahvalio je predsjedniku Indije što je Hrvatska dobila na dar bistu i gradonačelniku Bandiću što je Bundek odabrao za lokaciju ove biste.

Nakon otkrivanja biste pušteni su bijeli baloni koji simboliziraju mir i boju Gandhija te je otvorena izložba o njegovom životu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni