Na bisti Ive Lole Ribara ponovno osvanuo ustaški simbol

Na bisti Ive Lole Ribara ponovno osvanuo ustaški simbol

Bista narodnog heroja Ive Lole ribara koja je prije dva tjedna vraćena u park u Prilazu baruna Filipovića, ponovno je po drugi put dobila ustaški znak te je išarana, ovaj put bijelim sprejem.

Podsjetimo, isti je spomenik već bio išaran ustaškim znakovljem još prošli tjedan, a zatim je uslijedilo vandaliziranje Spomenika palim borcima na Trešnjevci.

Vezano uz prethodna dva vandaliziranja antifašističkih spomenika obratili smo se s upitom zagrebačkoj policiji odakle su nam poručili da policijski službenici »pojačano na terenu opserviraju postajna područja u cilju suzbijanja protupravnih grafitiranja i na drugi način nagrđivanja te oštećivanja spomenika, bista, ploča i drugih obilježja postavljenih u znak sjećanja na osobe i događaje«.

S obzirom na nedavna događanja, policijski službenici pojačano postupaju po navedenoj problematici, napominju u policiji i dodaju kako se nadaju dobroj suradnji sa svim građanima u cilju podizanja općeg stanja sigurnosti.

Vezano za naš upit o zaštiti spomenika na području Zagreba iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, stambene i komunalne poslove i promet navode da komunalno redarstvo kažnjava osobe koje su zatečene pri oštećivanju ili uništavanju spomenika tako što se protiv tih osoba provodi prekršajni postupak.

»Mnogi spomenici se štite i na način da se snimaju nadzornim kamerama koje su postavljene u okviru projekta Parking video-nadzor. Ako kamera zabilježi osobu koja uništava ili oštećuje spomenik, protiv iste će biti pokrenut prekršajni postupak, nakon što prekršitelj bude prepoznat od strane policijskih djelatnika«, navodi pročelnik Ureda Dinko Bilić.

Navedene postupke komunalno redarstvo provodi u okviru svoje nadležnosti, a temeljem Odluke o komunalnom redu (članak 63. i članak 110.). (ZG-m / Foto: facebook/antifavjesnik)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni