Na bicikle se vraćaju analogni brzinomjeri, samo kakvi?

Na bicikle se vraćaju analogni brzinomjeri, samo kakvi?

Tu nije riječ samo o jednostavnoj retro nostalgiji, već je istraživanje pokazalo da se analogni prikaz lakše očitava od digitalnog zaslona koji je manje intuitivan i često prenatrpan

Prije pojave digitalnih brzinomjera (ciklokompjutera) i biciklističkih aplikacija za pametne telefone na biciklima su se koristili analogni brzinomjeri koji su 1980-ih bili vrlo popularan, gotovo pa i »modni«, dodatak biciklu. Proizvodile su ih tvrtke VDO, Jaeger, Sachs-Huret i dr. No kako mnogi preferiraju analogne ručne satove, kao i instrumente u automobilu, tako je i s nekim biciklistima. A svoju su nišu u tom segmentu dobro prepoznali u finskoj razvojnoj tvrtki (eng. start-up) Omata. Ipak, ne radi se ovdje o klasičnom mehaničkom briznomjeru sa sajlom, već o tehnološki naprednom uređaju koji se oslanja na GPS tehnologiju, ali informacije prikazuje na dobrom, starom analognom brojčaniku.

Treba napomenuti da tu nije riječ samo o jednostavnoj retro nostalgiji, već je istraživanje tvrtke pokazalo da se analogni prikaz lakše očitava od digitalnog zaslona koji je manje intuitivan i često prenatrpan, ponekad i suvišnim informacijama.

Ovi brzinomjeri ne moraju biti upareni s pametnim telefonom, već koriste vlastiti GPS modul za izračunavanje sadašnje brzine vozača, ovisno o tome koliko se brzo kreće između zemljopisnih točaka. Uređaj prati i prikazuje udaljenost, nagib terena i proteklo vrijeme vožnje ili točno vrijeme.

omata-brzinomjer-biciklistica

Osim toga, može snimiti sve parametre vožnje koji se mogu učitati na dnevnike treninga ili platformu kao što je Strava. Prijenos se obavlja žičanim spajanjem na računalo, nakon vožnje. Buduća verzija mogla bi imati mogućnost povezivanja s drugim uređajima, kao što je mjerač otkucaja srca.

Ovaj brzinomjer retro izgleda ima ugrađenu litij-polimersku bateriju koja traje oko 24 sata i puni se putem USB-a. Masa uređaja s aluminijskim kućištem i držačem za upravljač iznosi 97 g.

Proizvod je trenutno predmet Kickstarter kampanje i može ga se dobiti uz polog od 499 dolara trenutno s time da kupac može izabrati uređaj s metričkim ili imperijalnim sustavom mjera. Planirana cijena u maloprodaji predviđena je na 599 dolara.

B. Jagačić