Na aukciji kupca našla i hipersonična raketa

Na aukciji kupca našla i hipersonična raketa

(Foto: Auction Team Breker)

Na kojekakvim aukcijama prodaju se vrlo neuobičajeni predmeti. Što tek reći o testnoj hipersoničnoj raketi razvijenoj tijekom hladnog rata!? Aukcijska kuća Auction Team Breker sa sjedištem u Njemačkoj je na online aukciji 6. studenoga prodala jednu od četiri preostale CIAM-NASA hipersonične probne rakete. Riječ je o hipersoničnom letećem laboratoriju (HFL) “Kholod”, prodanoj neotkrivenoj europskoj tvrtki za 27.700 eura (32.100 američkih dolara).

Kada se Sovjetski Savez raspao 1991., ostavio je za sobom niz inženjerskih projekata koji su otkazani s krajem Hladnog rata. Jedna od njih bila je hipersonična raketa Kholod, poznata na Zapadu kao HFL. Cilj je bio razviti scramjet mlazni motor (supersonic combustion ramjet) koji će pokretati projektil brzinom pet puta većom od brzine zvuka.

Raketu je razvio sovjetski Centralni institut za zrakoplovne motore (CIAM) početkom 1970-ih, a prvi je put poletjela tek u 27. studenoga 1991. s poligona u Kazahstanu. Manje od mjesec dana kasnije SSSR se raspao.

To je trebao biti kraj priče, ali i Francuzi i Amerikanci bili su željni saznanja o tome što su Rusi otkrili o hipersonici i scramjet konstrukciji. Rezultat toga bila je rana suradnja između Francuske i Rusije na nastavku projekta, s NASA-om koja se pridružila 1994. i uložila znanje i novac u projekt.

Ukupno je izgrađeno devet Kholoda, a pet ih je uništeno tijekom testiranja. Na dražbi je ponuđeno statično testno vozilo na zemlji koje je korišteno za proučavanje aerodinamike vozila i načina na koji su plinovi strujali kroz scramjet motor u posebnom aerotunelu.

Prodajna cijena je samo za 5000 eura viša od početne aukcijskecijene  i znatno manja od procijene napravljene prije aukcije koja je iznosila između 40.000 i 70.000 eura.  (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni