Na 17 kritičnih točaka aktivan sustav za rano otkrivanje poledice

Na 17 kritičnih točaka aktivan sustav za rano otkrivanje poledice

Sveukupno u Zimskoj službi 2017. / 2018. godine sudjeluje 264 ekipe raspoređenih u 15 baza. Na skladištu je pohranjeno 19 000 t soli, a ukoliko bude potrebno povlačit će se i rezerve sa strateške pričuve

U bazi Žitnjak, podružnice Zagrebačke ceste u subotu je održana svečana smotra Zimske službe Zagrebačkih cesta.

Uz domaćina, voditelja podružnice Antu Todorića, smotri su prisustvovali najviši dužnosnici Grada Zagreba, predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, predsjednicom Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Anom Stojić Deban i brojnim drugim..

U kratkom obilasku kruga provjerena je ispravnost svih vozila i pripadajuće opreme. Prisutni su također imali prilike vidjeti dispečerski centar opremljen sustavom za praćenje vozila (GPS) te sustavom za rano otkrivanje leda i poledice.

Zimska služba organizirana je za cijelo zimsko razdoblje, od 15. studenog 2017. do 15. travnja 2018. godine, 24 – sata dnevno. Sveukupno u Zimskoj službi 2017. / 2018. godine sudjeluje 264 ekipe raspoređenih u 15 baza. Na skladištu je pohranjeno 19 000 t soli, a ukoliko bude potrebno povlačit će se i rezerve sa strateške pričuve.

U GPS centru koji se nalazi u prostorima glavne baze Žitnjak instaliran je sustav za ranootkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na sedamnaest odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice…) dojavljuje trenutačno stanje kolnika (temperatura kolnika, temperatura zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika, padaline, magla). Sustav omogućuje preventivno reagiranje na najkritičnijim točkama u gradu.

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukupno se rali i posipava 2589 km prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1097 km, a u drugoj razini 1492 km. U I. razinu prednosti uvrštene su nerazvrstane ceste I. reda (bivše javne ceste) te dio nerazvrstanih cesta II. reda. Kriterij za izbor u I. razinu prednosti je prometno ekonomski značaj. U I. razini prednosti u Zimskoj službi Grada Zagreba čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama (škole, vrtići, bolnice…), industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u kojima se odvija intenzivniji promet i cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci).

Za određivanje stupnjeva pripravnosti Zagrebački holding d.o.o. Podružnica Zagrebačke ceste dobiva podatke od Državnog hidrometeorološkog zavoda s kojim je u 24 – satnoj vezi cjelokupno zimsko razdoblje. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni