Na 155. godišnjicu Gradske plinare na Markovu trgu postavljene replike plinskih lanterni

Na 155. godišnjicu Gradske plinare na Markovu trgu postavljene replike plinskih lanterni

Prošli tjedan u upotrebu su puštene 23 lanterne u novouređenom parku Grič te s dvije replike Gornji grad sada broji ukupno 239 plinskih svjetiljki

Povodom 155. godišnjice osnutka Gradske plinare Zagreb sa sjeverne strane Trga sv. Marka u utorak navečer postavljene su dvije replike plinskih lanterni kakve su na zagrebačkim ulicama bile u vrijeme kada je plinska rasvjeta bila jedina javna rasvjeta.

»Dva i pol sata šećem po Gornjem gradu, Opatovini i Kaptolu za upaliti, odnosno ugasiti lampe. Ako voliš svoj posao, onda ga i radiš. Zato ja radim svoj«, kazao je Josip Kufner koji posao nažigača radi već dvadeset godina.

Zagreb je jedini grad s plinskom javnom rasvjetom koji je od početka zadržao ručni način paljenja plinskih svjetiljki zbog čega su nažigači postali i turistička zanimljivost.

»Nema turista koji dođe da ovo ne vidi. To je ljepota našega grada i treba ju čuvati što je i razlog da smo napravili replike najstarijih lanterni«, kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je replike lanterni pustio u upotrebu.

Prve dvije replike na južnoj strani Markova trga postavljene su prije pet godina te je s nove dvije replike zaokruženo rasvjetno uređenje prostora oko crkve sv. Marka.

Prošli tjedan u upotrebu su puštene 23 lanterne u novouređenom parku Grič te s dvije replike Gornji grad sada broji ukupno 239 plinskih svjetiljki.

Gradska plinara Zagreb pokrenuta je 1862. godine kada je tadašnja gradska uprava potpisala ugovor s bavarskim poduzetnikom Ludwigom Augustom Riedingerom o uvođenju javne i privatne plinske rasvjete i najstarija je gradska tvrtka. Tadašnje sjedište i pogon za proizvodnju plina suhom destilacijom drva bilo je na prostoru između Hebrangove ulice (tadašnja Kukovićeva) i Gundulićeve pa do Mažuranićevog trga. Nova lokacija na Radničkoj cesti 1, gdje se danas nalazi Gradska plinara Zagreb, otvorena je 10. travnja 1911., a iste je godine zatvorena Plinara na staroj lokaciji.

Zadnja plinska rasvjeta postavljena je 1934. godine na području današnjeg Krešimirova trga nakon čega je postupno mijenjana električnom javnom rasvjetom. Tada je u Zagrebu je bilo 1975 plinskih svjetiljki. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni