Na 142 niskopodna tramvaja postavit će se rampe za osobe s invaliditetom

Na 142 niskopodna tramvaja postavit će se rampe za osobe s invaliditetom

Grad uvodi mjere za poboljšanje kvalitete prijevoza osobama s invaliditetom: osigurat će dva neprestano dostupna kombija, taksitsi biti dužni u vozilu prevoziti i rehabilitacijske pse, a pribavit će se i četiri taksija s induktivnom petljom za gluhe i oznakama za slijepe

Anka Slonjšak

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dogovorili su u ponedjeljak na sastanku u Gradskoj upravi niz mjera koje će se provoditi radi poboljšanja kvalitete prijevoza osoba s invaliditetom.

Tako će se u Zagrebu uvesti noćno dežurstvo dva ZET-ova kombija posebno prilagođena za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom, dok će taksisti biti dužni u vozilu uz invalida prevesti i njihove rehabilitacijske, terapijske ili pse vodiče slijepih. Nabavit će se i četiri tzv. londonska taksija s induktivnom petljom za gluhe, oznakama za slijepe i prilagođena prijevozu osoba u invalidskim kolicima. Uz to, uvest će se rampe na niskopodnim tramvajima.

Zeleno je svjetlo, kaže nam pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna dao gradonačelnik Milan Bandić, a riječ je o inicijativi koju je već ranije pokrenula pravobraniteljica Slonjšak. Koordinatori su u tom projektu Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) ispred kojeg je Marica Mirić te Mira Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Zagreb grad i za turiste s invaliditetom

Oglašavanje će spomenutog taksi prijevoza provoditi i Turistička zajednica grada pa će Zagreb, kaže Fortuna još više dobiti na kvaliteti i kao grad otvoren i turistima s invaliditetom, ali i svim starijim osobama kao i majkama s djecom. Zagreb će, nadalje s Udruženjem taksista krenuti i u eduakciju vozača taksija o potrebama i ophođenju prema osobama s invaliditetom, a sve s ciljem poboljšanja njihove kvalitete života. To više jer Zagreb broji oko 80.000 osoba s invaliditetom.

U odluku o taksi prijevozu, Grad je već uvrstio kriterij prednosti od deset bodova za dobivanje licence, za taksiste koji osiguraju vozilo za prijevoz osoba u invalidskim kolicima. Predloženo je da Grad sufinancira razliku u nabavnoj cijeni u odnosu na standardno vozilo (sve troškove prilagodbe).

Grad će, kaže Fortuna svakome taksistu pokloniti i dvije prostirke godišnje, za zaštitu i (o)čuvanje vozila u slučaju prijevoza pasa, odnosno kućnih ljubimaca. Zagrebački će niskopodni tramvaji, njih 142, slijedom dobiti aluminijske preklopne rampe, za što je već počeo proces pripreme projektiranja (Končar), ističe pročelnica. Dodaje i kako će osobama s invaliditetom biti dostupna dva prilagođena ZET-ova kombi vozila i to neprestano, 24 sata na dan. Ova usluga kreće uskoro, a još će se obaviti analiza koliko je doista potrebno takvih vozila sugrađanima s invaliditetom.

ZET će nabaviti i četiri »londonska taksija« koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe prijevoza osoba s različitom vrstom oštećenja. Prilagođeni su za korisnike invalidskih kolica, odnosno za gluhe osobe za koje je ugrađena tzv. induktivna petlja, a za slijepe su ugrađene posebne Brailleove oznake. Ideju o londonskom taksiju, doznajemo, dala je Marica Mirić iz SOIH-a.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni