Muzeji u (Tehničkom) muzeju

Muzeji u (Tehničkom) muzeju

Tehnički muzej Nikola Tesla okupio je sedam zagrebačkih muzeja u prigodnom programu imena Muzeji u muzeju.

Za publiku svih uzrasta pripremljene su 23 kreativne radionice na kojima će se moći sudjelovati od utorka 23. lipnja do petka 26. lipnja 2020., u vremenu između 10 i 14 sati. Nije potrebna prethodna najava ili rezervacija za sudjelovanje na radionicama, a uratke sa radionica sudionici će moći ponijeti sa sobom.

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 i razorni potres koji je pogodio Zagreb privremeno su udaljili muzeje od fizičkog kontakta sa publikom.

Popuštanjem mjera uvedenih za pandemiju u Tehničkom muzeju Nikola Tesla polako se vraćaju na stanje u kojem je omogućen i fizički kontakt s posjetiteljima. TMNT je imao sreću da razorni potres u Zagrebu nije ostavio značajnije posljedice na objekte, tako da je dostupan javnosti. No to nije slučaj sa Arheološkim muzejom u Zagrebu, Hrvatskim povijesnim muzejom, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Hrvatskim školskim muzejom, Muzejom Prigorja i Muzejom za umjetnost i obrt. Stoga su se u TMNT-u solidalizirali s kolegama i osmislili događanje Muzeji u muzeju, na kojem će Tehnički muzej ugostiti kolege navedenih muzeja i Tifološki muzej.

Sažetak radionica

Arheološki muzej u Zagrebu

Pišemo i čitamo hijeroglife – jedna je od najpopularnijih radionica Arheološkog muzeja u Zagrebu. Na radionici će sudionici uz pomoć pojednostavljenih hijeroglifa izrađivati knjižne označivače (“bookmarke”) na koja ispisuju svoje ime. Ime će dodatno biti ukrašeno kartušom kao što su se pisala faraonska imena u drevnom Egiptu. (23.- 26.6.2020.)

Egipatska piramida – gotovo svi znaju da je drevni Egipat poznat po svojim velikim piramidama. Postoji puno priča o piramidama, njihovom načinu gradnje i čemu su služile. Na ovoj radionici sudionici će izrađivati male kartonske modele piramida i ukrašavati ih po vlastitom nahođenju. (23.- 26.6.2020.)

Voditeljica i autorica radionica: Zorica Babić, viša kustosica pedagoginja, Arheološki muzej u Zagreb

Hrvatski povijesni muzej

Heraldika – na radionici se sudionici imaju priliku upoznati s heraldikom, njenim pravilima i primjenom te izraditi vlastiti obiteljski grb! (23.6.2020.)

Moje rodoslovno stablo – na radionici se sudionici imaju priliku upoznati s genealogijom i izraditi svoje obiteljsko stablo! (24.6.2020.)
* prije dolaska na radionicu bilo bi dobro da se sudionici bolje upoznaju s imenima, prezimenima, zanimanjima, fotografijama… svojih predaka – porazgovarajte s roditeljima (ili ih povedite sa sobom) i zapišite što ste saznali, jer će vam ti podaci dobro doći na radionici!

Odjeća minulih vremena – na radionici će sudionici saznati kako su se odijevali ljudi u prošlosti te kojih pravila mode i lijepoga ponašanja su se strogo držali i zašto, a moći će izraditi i vlastiti cilindar i/ili lepezu! (25.6.2020.)

Odlikovanja – za čast i slavu – na radionici će sudionici naučiti čime se bavi faleristika, te će izraditi vlastita odlikovanja – Za čast i slavu! (26.6.2020.)

Autorica i voditeljica radionica: Jelena Hotko, viša kustosica pedagoginja, Hrvatski povijesni muzej

Hrvatski prirodoslovni muzej

Geološka radionica 1: fosili – tema radionice je geološka povijest Zemlje, u čijoj nam rekonstrukciji pomažu fosili. Sudionici će prošetati po geološkoj lenti od postanka Zemlje, od razdoblja pretkambrija do danas, otkriti mnoge prave fosile a na kraju izraditi i svoj primjerak fosila. Osim toga sudionike očekuju i crtanje, igre slaganja i pamćenja i još poneka iznenađenja. (23.6.2020.)

Geološka radionica 2: minerali i vulkani – minerali su oduvijek oduševljavali ljude. Svojom ljepotom, sjajem i pravilnošću. Na ovoj radionici sudionici će proučavati minerale makroskopski i pod povećalom. Razjasniti ćemo zašto od grafita ne možemo dobiti dijamant, iako su istog kemijskog sastava, saznati koji mineral je najčešći u našoj kuhinji te ispričati priču o mineralu koji zovu „lažno zlato“. Pomoću muzejskih edukativnih modela, originalnih vulkanskih stijena te izradom vlastitih modela vulkana, na radionici će se podučavati sudionike o različitim načinima postanka vulkana, o njihovoj rasprostranjenosti u svijetu te vulkanskim aktivnostima kroz geološku prošlost na području Hrvatske. (24.6.2020.)

Voditeljice radionice: Renata Brezinščak, muzejska pedagoginja savjetnica i Petra Šparica, kustosica pedagoginja

Hrvatski školski muzej

Svijet enciklopedije u malom – muzejska likovna radionica vezana uz dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće Bilderbuch für Kinder – Slikovnica za djecu autora Friedricha Justina Bertucha. Hrvatski školski muzej danas jedini u Hrvatskoj čuva sedam, gotovo cjelovitih, svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu objavljene u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća. Sudionici radionice na osnovi ilustracija i opisa stvaraju svoj tematski suvenir – magnet inspiriran Bertuchovim slikovnim carstvom. (23.- 26.6.2020.)

Čarolija quillinga – quilling je tehnika savijanja papira (filigran od papira). Tom tehnikom nastaju različiti papirnati ukrasi, koji spojeni sačinjavaju prava mala (ili velika) umjetnička djela. Ovom zanimljivom i jednostavnom tehnikom u muzejskoj likovnoj radionici stvaraju mala umjetnička djela. Igra papirom potiče strpljivost, urednost i osjećaj za lijepo. (23.- 26.6.2020.)

Pišemo krasopisom – kako su pisali naši preci u školama sudionici će najlakše spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica. Postanite mali krasnopisci !(23.- 26.6.2020.)

Gricko za knjige – kako bi učenje teklo glatko, a čitanje knjige bilo slatko, sudionici će izraditi Gricka za knjige. Zabava za male i velike. (23.- 26.6.2020.)

Istražujemo svijet prirode – priroda je nepresušan izvor znanja. Tijekom radionice sudionici će otkriti barem mali dio nje. Kako izgleda svijet pod mikroskopom? Otkrijmo zajedno! (23.- 26.6.2020.)

Autorica i voditeljica: Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja

Muzej Prigorja

Sagradi Kaptolsku kuriju u Sesvetama: Polaznici radionice okušat će se u gradnji Kaptolske kurije u Sesvetama (Muzej Prigorja), na način da će izrezivanjem i ljepljenjem dobiti maketu iste.

Kurija Zagrebačkog kaptola (danas Muzej Prigorja) slobodnostojeća je jednokatnica, jednostavnog, masivnog volumena, pravokutnog tlocrta, pokrivena visokim poluskošenim krovištem. U ogradnom zidu, uz sjeverno pročelje, simetrično su smještena dva široka portala eliptičnog nadvoja – ulazi na imanje. Zagrebački kaptol podigao ju je 1784., kao sjedište svoga feudalnog posjeda. Uz nju bio je gospodarski sklop koji su činili: vrt, staje, štagalj, kotac, ledenica, zdenac. No već dvadeset godina nakon izgradnje Kaptol je počinje iznajmljivati ugostiteljima i cijelo stoljeće ovdje se nalazi oštarija – mjesto za okrepu i prenoćište putnika. Nakon dolaska željeznice i otvaranja tvornice mesnih prerađevina, Sesvete pomalo mijenjaju lice. 1907. Kaptol prodaje kuriju općini, a 1977. u nju useljava Muzej Prigorja. Kurija je preživjela dva potresa, onaj 1880. godine snage 6.3 stupnja po Richteru i 2020. godine 5.5 stupnja po Richteru. (23. i 24.6.2020.)

Autor i voditelj radionice: Domagoj Maroević, kustos pedagog

Muzej za umjetnost i obrt

Obje radionice Muzeja za umjetnost i obrt vezane su uz stilsko razdoblje secesije obzirom na to da je mjesec lipanj u MUO-u posvećen Secesiji.

Irizacija – na ovoj radionici pojasnit ćemo pojam irizacije i vidjeti kako ona izgleda na secesijskim umjetničkim predmetima iz našeg fundusa. Na kraju ćemo se na kreativnoj radionici i sami okušati u stvaranju irizacije na papiru. (24.6.2020.)

Autorica radionice: Iva Novak, kustosica pedagoginja

Voditeljice radionice: Marta Kuliš Aralica, kustosica pedagoginja, Vedrana Ceranja, kustosica pedagoginja

Dva lica secesije – na ovoj radionici objasnit ćemo kroz primjere iz našeg fundusa dvije varijante u kojima se pojavljuje stil secesije. Na kraju ćemo na kreativnoj radionici u odabranoj varijanti stila ukrašavati improvizirani predmet. (26.6.2020.)

Autorice i voditeljice radionice: Marta Kuliš Aralica, kustosica pedagoginja, Vedrana Ceranja, kustosica pedagoginja – pripravnica

Tehnički muzej Nikola Tesla

Leteći čovjek
Tema radionice su život i djelo Fausta Vrančića. Sudionici se pobliže upoznaju s izloženim padobranom, modelom letećeg čovjeka napravljenim u mjerilu 1:1 prema nacrtima Fausta Vrančića, iz knjige Machinae Novae. Zatim izrađuju vlastite modele letećeg čovjeka u umanjenom mjerilu koje testiraju spuštanjem s galerije drugog kata stalnog postava Muzeja. (23.6.2020.)

Jesmo li vještiji od naših starih? – tijekom radionice sudionici će se upoznati s biciklima iz Odjela prometnih sredstava TMNT-a, a zatim se u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla okušali u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. (24.6.2020.)

Dan i noć 
Nakon upoznavanja sa starinskim teleskopom koji je od korišten u Zvjezdarnici Hrvatskog prirodoslovnog društva od 1903. do 1965., sudionici će sami složiti model Sunca, Zemlje i Mjeseca od zadanih elemenata. Doći će do spoznaje kako nastaju dan i noć, zašto su dani nekad duži, nekad kraći, kako se zemlja kreće u prostoru i još dosta toga o planeti na kojoj živimo…(25.6.2020.)

Leti, leti
Nakon upoznavanja sa predmetima zračnog prometa u Odjelu prometnih sredstava, sudionici će izradili model aviona od kartona. (26.6.2020.)

Autori i voditelji radionica: Katarina Ivanišin-Kardum, viša kustosica pedagoginja i Marijo Zrna, organizator komunikacije s javnošću i posjeta

(autor radionice Jesmo li vještiji od naših starih?, Mario Mirković, edukator)

Tiflološki muzej

Igramo se!
Svi volimo igrati društvene igre. Podrazumijeva se da pri igranju „pratimo“ suigrača i njegove poteze u igri. No, kako se igraju osobe koje ne vide, kako igraju Čovječe ne ljuti se ili Križić kružić? Pozivamo vas na radionicu u kojoj ćete, s povezom na očima, zaigrati Čovječe ili neku drugu društvenu igru. Cilj ove radionice je upoznati mlade ljude s društvenim igrama za slijepe te tako senzibilizirati i upoznati javnost s mogućnostima osoba s invaliditetom. Dođite i zaigrajmo zajedno igru i ako smo bolji – ne ljutite se. (25. i 26.6.2020.)

Autorica i voditeljica radionice: Željka Sušić, muzejska pedagoginja savjetnica i Valentina Zadravec, studentica

Program je besplatan za posjetitelje za koje će vrijediti pridržavanje propisanih higijenskih mjera. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni