Muzej vlakića pretrpio velika oštećenja u poplavi

Muzej vlakića pretrpio velika oštećenja u poplavi

Zagrebački Muzej vlakića Backo Mini Express prikuplja donacije kako bi mogao sanirati velika oštećenja zbog nedavne poplave

Muzej vlakića Backo Mini Express – peta najveća maketa željeznice Europe i rado posjećen turističkih sadržaj Zagreba, pretrpio je velika oštećenja u nedavnoj poplavi s noći 24. na 25. srpnja, koju je uvjetovala jaka kiša.

Tom prigodom u prostor Muzeja vlakića Backo Mini Express ušlo je više od 30 tisuća litara vode.

»Najviše je pogođena igraonica za djecu te radionice za stolariju, elektroniku i mehaniku. Uništena je kompletna zaliha drvne građe, veća količina ručnog i radioničkog električnog alata, dio pribora za strojeve za obradu metala, te dio skladišta elemenata za samu maketu, kao što su lokomotive, vagoni, zelenilo, kućice i slično. Stradala je i većina namještaja u tim prostorijama (ormari, radni stolovi, računala…). Također, zbog vlage u zraku očekujemo i određenu štetu na samoj maketi, unatoč ventilaciji i naporima da se prostor što prije isuši. Preliminarna procjena materijalne štete je 150.000 kuna, no strahujemo da će u konačnici ona biti i veća«, kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta Backo Mini Express.

Urbić strahuje da štetu od poplave koju Muzej poprilično „izmučen“ korona situacijom kada nije radio i primao posjetitelje te slabijim turističkim posjetom Zagrebu tijekom ljeta, neće moći sanirati vlastitim sredstvima.

Želja je zaposlenika Muzeja vlakića Backo Mini Express čim prije sanirati štetu i stati „iznova na noge“ te na taj način sadržaje i izloške jednog od najposjećenijih turističkih sadržaja kontinentalne Hrvatske iznova osigurati za razgled svim zainteresiranim malim i velikim ljubiteljima vlakova.

»Ukoliko biste nam htjeli pomoći kako bismo što prije mogli ponovno stati na noge i otvoriti maketu za posjetitelje, zahvalni smo na svakoj donaciji kojom nam možete pomoći«, apelirao je vlasnik Muzeja Antun Urbić Backo.

Donacije za obnovu Muzeja nakon poplave prikupljaju izravno na račun:

Muzej vlakića Backo Mini Express d.o.o.

Podgorska 11, Zagreb

Poslovna jedinica: Gundulićeva 4, Zagreb

IBAN: HR6023600001102414863

Muzej vlakića Backo Mini Express plod je četverogodišnjeg marljivog rada petorice Zagrepčana, te projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod i rezultat domaćih inovativnih rješenja. Maketa se sastoji od 1.500 metara tračnica kojima prometuje 150 vlakova na više od 350 četvornih metara muzejskog eksponatskog prostora. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni