Muzej prekinutih veza poziva na manifestaciju “Mijene srca”

Muzej prekinutih veza poziva na manifestaciju “Mijene srca”

Djeca će imati prilike upoznati Gornji grad šećući s Baricom Cindrek koja će im otkrivati velike gornjogradske tajne. Ili mogu jednostavno prošetati gornjogradskim ulicama, svoj radio namjeste na 93.9 MHz i osluškuju bilo srcolikog središta Zagreba jer će biti u prilici osvojiti ručak na nekoj od tajnih lokacija

Muzej prekinutih veza poziva da nedjelju 15. svibnja 2016. provedete na Gornjem gradu i da zajedno obnovimo vezu građana i srcolikog centra Zagreba. U povijesnoj jezgri obavite plac, prošećite s Baricom, zamijenite sjećanje za cvijeće i upalite Radio koji je tu prije radio!

Muzej prekinutih veza svoju popularnost u Hrvatskoj i svijetu stekao je zahvaljujući jedinstvenom modelu stvaranja zbirke uspomena na bivše ljubavi i neposrednim angažiranjem posjetitelja. Jednako tako je iz Gornjeg grada na kojem živi već šest godina izvukao i emotivno naslijeđe. Mapiranjem intimnih priča i doživljaja podsjeća da je Gornji grad mnogo više od turističke atrakcije ili političkog središta.

Višemjesečno istraživanje rezultiralo je umjetničkim projektom Gornji grad: Mijene srca koji će biti predstavljen kroz niz događanja na ulicama i trgovima, a na 24 sata zaživjet će nova radio stanica ‘Radio koji je nekad tu radio’ na frekvenciji 93.9Mhz.

Emitirat će ekskluzivno u području Gornjeg grada, a riječ je eksperimentu na tragu onog koji se dogodio 15. svibnja prije točno 90 godina kada je skupina radio-amatera sa Markovog trga 9 odaslala prve radijske signale u zagrebački eter.

Iz Muzeja pozivaju Zagrepčane da Mali plac te nedjelje obave Vranicanijevoj poljani, da razmijene svoja sjećanja za cvijeće, pogledaju izložbu u godinama zatvorenoj Demetrovoj 18, doznaju o čemu bi, da su se ikada sreli, razgovarali Krleža i Matoš.

Djeca će imati prilike upoznati Gornji grad šećući s Baricom Cindrek koja će im otkrivati velike gornjogradske tajne. Ili mogu jednostavno prošetati gornjogradskim ulicama, svoj radio namjeste na 93.9 MHz i osluškuju bilo srcolikog središta Zagreba jer će biti u prilici osvojiti ručak na nekoj od tajnih lokacija.

Mijene srca 15. svibnja 2016. Gornji grad, 05:00-05:00

Popis događanja

Radio koji je tu prije radio

Jednodnevna umjetnička intervencija gornjogradskog etera

Mjesto i vrijeme: 93.9 MHz, 05:00-05:00h

Autorice: Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić

Sudjeluju: Antonija Bačić, Nina Bajsić, Tamara Damjanović, Tin Dožić, Matea Grgurinović, Hrvoje Korbar, Martin Mandir, Marta Medvešek, Andreja Pančur, Ivana Pejić, Iva Rosandić, Sunčica Anamaria Sodar, Vedran Živković

Opis: Eksperiment na tragu onog koji se dogodio 15. svibnja prije točno 90 godina kada je skupina radio-amatera iz jedne šupe na Gornjem gradu odaslala prve radijske signale u zagrebački eter. Zanima nas može li radio kao javni i umjetnički resurs posredovati u obnovi veze Zagreba s njegovim Gornjim gradom i Gornjeg grada sa samim sobom. Kakve je promjene Gornji grad doživio premještanjem političke moći na Markov trg i kako je to transformiralo društveni život?

Susret

Čitanje Krležinih snova Kožarićevom Matošu

Performans Kate Mijatović; u izvedbi sudjeluju Božena Končić Badurina i Miloš Đurđević

Mjesto i vrijeme: Matoš na klupi, 18:30 – 20:30h

Opis:Čitanje Krležinih snova Kožarićevoj skulpturi Matoša na Strossmayerovom šetalištu, polazi od neobične činjenice da se Matoš i Krleža nikada nisu upoznali, iako su jedan znatan vremenski period (od 1909.-1914.), istovremeno živjeli i stvarali u Zagrebu.

Sjene

Performans; Antonio Grgić iscrtava sjenu srušenog spomenika Stup srama na Markovom trgu.

Mjesto i vrijeme: Trg sv. Marka, 15:00-16:00h

Opis: Autor kroz performans grafitnim olovkama iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije svog uklanjanja. Kroz performans se ritualno priziva potisnuto sjećanje na nasilno uklonjen simbolički sadržaj iz javnog prostora. Iza performansa ostaje materijalni trag na pločniku u obliku nacrtane sjene koji je spomenik sam po sebi, spomenik srušenom spomeniku.

Kulturna traka 1999. – 2016.

Intervencija Zorana Pavelića kojom se evocira memoriju i prijašnju funkciju prostora kojom je snažno obilježen.

Mjesto i vrijeme: O.Š. Lauder Hugo Kon, Trg sv. Katarine; 12:00-19:30h

Opis: Performans Dugačko tijelo/Nevidljivi performans izveden je bez publike i bez znanja osoblja MSU-a u starom prostoru Muzeja gdje je danas smještena O.Š. Lauder Hugo Kon na obljetnicu rođenja Josepha Beuysa 2002. Hodajući natraške kroz četiri izložbena prostora, Pavelić je odmotavao bijelu plastičnu rolu (transparente koje je MSU koristio za oglašavanje izložbi). Isti postupak ponavljao je i u obrnutom smjeru kada je otvaro vratašca na starim keramičkim pećima koje se nalaze u prostoru s lijeve i desne strane, i otkrivao dva natpisa: Gorgona i  Fluxus. Prostorna intervencija Kulturna traka 1999. – 2016. evocira memoriju prostora i njenu prijašnju funkciju kojom je prostor snažno obilježen.

Zvučne slike Marije Braut

Zvučna instalacija inspirirana fotografijama Marije Braut

Mjesto i vrijeme: Demetrova 18, 10:00 – 17:00h

Opis: Fotografijama Marije Braut rekonstruira se duh prošlosti Gornjeg grada iz vremena kada su ulice bile pune, kada se živjelo boemski, a tišinu niste mogli pronaći ni usred noći. U zvučnoj instalaciji igra se imaginacijom publike jer fotografije se neće vidjeti. Može ih se čuti, a ‘puštaju’ ih Hrvoje Korbar i Sunčica Anamaria Sodar.

Izložba emotivnih mapa i eseja

Radovi učenika Gornjogradske gimnazije Zagreb koji su sudjelovali na radionici arhitekture i emotivnog mapiranja Gornjeg grada.

Mjesto i vrijeme: Demetrova 18, 10:00-17:00h

Opis:Učenici Gornjogradske gimnazije Zagreb svojim sjećanjima su mapirali Gornji grad. Kao što stepenice ne štede njihove noge kad se svakog dana uspinju u svoju Gornjogradsku gimnaziju, tako ni oni njih nisu poštedjeli u iskrenim iskazima na temu Što je meni gornji grad? Emotivne mape nastale su tijekom radionice arhitekture pod vodstvom arhitektica Mari Jaakonaho i Kristine Careve te sociologinje Jane Šarinić.

Kontesa Barica … ili kako se živjelo prije 300 godina

Interaktivno i edukativno oživljavanje prošlosti Gornjega grada kroz kreativnu radionicu i kratku šetnju gornjogradskim ulicama

Mjesto i vrijeme: Gornjogradska gimnazija Zagreb, Trg Katarine Zrinske 5, 10:00-17:00h

Opis:Piljarica i pekarica Barica Cindek, junakinja slikovnice Kontesa Barica, povest će mališane u šetnju gornjogradskim ulicama. Otkrit će kako se živjelo u Zagrebu prije tristo godina bez hladnjaka, televizora i automobte što se skrivalo ispod Markovog trga na kojem je Barica prodavala svoje proizvode. (10:30, 12:30 i 14:30).

Sjećarnica i strip radionica

Hommage dugogodišnjem Floraartu na Gornjem gradu prvi put održanom 1966. Cvijeće razmjenjujemo za sjećanje.

Mjesto i vrijeme: Kamenita ulica br.13-15, 10:00 – do nestanka buketa

Opis:Ovo je hommage Floraartu održanom prvi put na Gornjem gradu 1966. Pedeset godina kasnije uz arkade Kamenite ulice posjetitelji će svoja sjećanja razmjenjivati s dramaturginjom i cvjećaricom Idom Jurjević od koje će u zamjenu dobiti buket. Sve će to stripom pratiti radionica Josipa Sršena i Ivana Glasnovića.

Mali plac s tavana

Mjesto susreta, druženja, kušanja i razmjene hrane, ljudskosti i kreativnosti.

Mjesto i vrijeme: Vranicanijeva poljana, 10:00-17:00h

Opis:Mali plac s tavana specijalno za Mijene srca spušta se na Vranicanijevu poljanu koja na jedan dan postaje mjesto susreta, druženja, kušanja i razmjene hrane, ljudskosti i kreativnosti. Okuplja male proizvođače organske hrane iz raznih regija Hrvatske s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane i izbora lokalno uzgojenih i proizvedenih namirnica organskog podrijetla. Obavite šoping s pogledom na grad!

Stoliću – prostri se!

… ili 4 tajne lokacije za 4 stola za dvoje …

Opis:Ne događa se često da netko samo za vas, na sasvim posebnom mjestuprostre stolnjak, zapali svijeću i ponudi vam zagrebački oblizek. Irina Bani Bistro Fajn pripremaju četiri tradicionalna zagrebačka jela, a stolić će seprostrijeti pažljivim slušateljima 93.9MHz.

Social Muscle Club & One Night Stand Band

Performans koji vježba društvene mišiće – multidisciplinaran događaj koji stimulira komunikaciju. (sudjeluje 100 ljudi)

Autori i moderatori: Rahel Savoldelli, Benedikt Wyss, Christoph Schön, Jesse Inman, Sandra Lichtenstern, Sanjin Kaštelan, Jadranka Žinić Mijatović, Nikola Mijatović, One Night Stand Band

Mjesto i vrijeme: Atrij Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, 19:00-23:00h

 Opis:Prvi puta u Hrvatskoj 100 ljudi povezat će se tlakom, brzinom otkucaja srca ili nekom trećom mjerom iznenađenja. Gornjograđani, turisti i prijatelji Muzeja prekinutih veza kroz igre, glazbu i performans razbijat će ustaljene društvene norme uz pomoć umjetnika i performera iz Njemačke, Švicarske, Austrije i Hrvatske. One Night Stand Band, glazbeni kolektiv sastavljen od zaposlenika MPV zaokružiti večer jer, poneseni sjajnom energijom, nakon ‘jedne noći’ nisu prestali svirati.

Škrabanje u Škrabatoriju

Kafić Škrabatorij, 10:00 – do dugo u noć

Na terasi omiljenog okupljališta gornjogradskih srednjoškolaca zagrebački umjetnici tijekom cijelog dana ‘škrabaju’, a svoje radove izložit će u Škrabatoriju na Katarininom trgu.

Soundwalks: Der Flaneur i Pokretni radio

Katarinin trg, svaki neparni sat, 11:00 – 17:00

Šetnja uz koju se igra percepcijom vremena, prostora, zvuka i fotografija u svrhu dubljeg doživljaja grada. Šeće se uz njemačku umjetnicu Tinu Saum i studente ALU. Pokretni radio je kratkodometna radio postaja koju autor prenosi na svojim leđima.

Publika je pozvana da sudjeluje u zvučnim šetnjama s vodstvom prilikom kojih će slušati zvukove i govore koji evociraju sjećanja vezana uz prostore Gornjeg grada i dovode u odnos prošlost i sadašnjost. Radio pokreće Tin Dožić, student novih medija. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni