Muzej Gričke vještice bit će otvoren na Zagorkin rođendan 2021. godine

Muzej Gričke vještice bit će otvoren na Zagorkin rođendan 2021. godine

(Foto: zagreb.hr)

U Palači Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9 sinoć je održano predstavljanje Zagorkinog muzeja Gričke vještice. Gornjogradska palača će tako postati Muzej Gričke vještice. Projekt je to na kojem već osam godina rade predsjednik Uprave Jadran filma Vinko Grubišić i profesor Slobodan Prosperov Novak s ciljem da najčitanija hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka, i na ovaj način nastavi nadahnjivati generacije posjetitelja u prostoru koji joj je posvećen. U sklopu prezentacije prikazan je film o palači.

»Radi se o projektu iz 2011., kad je gradonačelnik prihvatio našu ideju Zagorkinog muzeja Gričke vještice. Radi se o najvećem kulturnom i medijskom brandu koji Zagreb i Hrvatska ima. Za suvremeno društvo je tema progona drugih i drugačijih od nultog značaja«, pojasnio je Grubišić.

Naglasio je da dugo i opsežno radi na programu, kako bi Marija Jurić Zagorka dobila reprezentativan i jedinstven prostor, kakav i zaslužuje.

»Obišli smo cijeli svijet, vidjeli muzeje koji bi nam mogli biti uzor, ali ovdje je riječ o originalnom zagrebačkom konceptu temeljenom na strašnom i užasnom dijelu povijesti, kako je rekao nadbiskup Strossmayer kad je tražio od Zagorke da napiše roman koji bi žene odbio od njemačke hertz-literature«, dodao je.

Eminentni povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak ustvrdio je da će to biti inteligentni muzej, tehnološki vrlo prosvijećen i drukčiji od ostalih naših muzeja.

Na redu su građevinski i konzervatorski radovi, koji su detaljno predstavljeni u filmu.

»Ovo će biti kulturna i turistička recepcija grada. Ovo će biti izlog izvrsnosti grada i spomen jednoj Zagrepčanki – najvećoj hrvatskoj književnici, novinarki i osviještenoj ženi koja je zadužila cijelu Hrvatsku«, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

»Samo 2014. i 2015. prodano je milijun knjiga Gričke vještice. Toga nema nigdje na svijetu«, zaključio je zagrebački gradonačelnik te najavio kako je u planu da Muzej otvori svoja vrata 2. ožujka 2021., na Zagorkin rođendan. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni